Ebitda per bruto marge licht afgenomen

Datum: 1 december 2022
Laatst bijgewerkt: 1 december 2022
Netto nam de Ebitda op de cumelabedrijven afgelopen jaar toe van € 505.000,- naar € 541.000,-. Door de gestegen omzet is die procentueel echter licht gedaald, van 24,7 naar 24,3 procent van de bruto marge. Wel is er enig verschil bij de onderliggende bedrijfstypen. Bij de grondverzetbedrijven zien we procentueel namelijk wel een toename.
Ebitda per bruto marge

De Ebitda wordt met name door banken gebruikt bij de beoordeling van de jaarcijfers. Dat cijfer geeft namelijk inzicht in de kasstroom van een bedrijf, omdat het de winst aangeeft voor aftrek van rente, belasting, afschrijving en afboekingen. Daarbij is voor de bepaling van de winst wel een berekende arbeidsvergoeding voor de ondernemer opgenomen. Incidentele baten en lasten en overige opbrengsten zijn niet meegenomen. De Ebitda geeft dus aan hoeveel geld er beschikking is voor het betalen van rente, aflossingen, belastingen, investeringen en eventuele privéonttrekkingen.

 

Een gemiddeld cumelabedrijf behaalde in 2021 een Ebitda van € 541.000,-, ten opzichte van € 505.500,- in 2020. In absolute cijfers een mooie stijging, maar in verhouding tot de bruto marge is de Ebitda licht gedaald. In 2020 bedroeg de Ebitda 24,7 procent van de bruto marge, terwijl deze in 2021 deze uitkomt op 24,3 procent.

Dieuwer Heins, bedrijfskundig adviseur van Cumela Advies, constateert wel een duidelijk verschil tussen de verschillende typen bedrijven. “De goede resultaten in het grondverzet zorgen voor een duidelijk hogere Ebitda per bruto marge dan bij de andere typen bedrijven. Verder valt op dat de Ebitda bij de agrarische loonbedrijven en bij de gemengde bedrijven juist is gedaald. Heins constateert met name een flinke daling bij de agrarische loonbedrijven. Weliswaar bleef de Ebitda bij de agrarische loonbedrijven absoluut gezien nagenoeg gelijk - in zowel 2020 als 2021 komt deze uit op € 549.000,- - maar doordat de omzet flink steeg, zien we procentueel een daling. Bij de andere typen bedrijven steeg de Ebitda in 2021. Bij de agrarische loonbedrijven is de procentueel lagere Ebitda een gevolg van lagere afschrijvingen en fors hogere brandstofkosten. Nemen we de overige opbrengsten mee, die bij deze bedrijven bijna € 50.000,- zijn, dan zien we nog wel een stijging van de Ebitda. Een gunstig effect van de hogere Ebitda is dat er meer ruimte is voor het doen van investeringen.

De gegevens zijn gebaseerd op de jaarcijfers van 159 cumelabedrijven die hebben deelgenomen aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas over 2020 en 2021. Wil je weten hoe de kengetallen van jouw bedrijf zijn? Doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op met je bedrijvenadviseur, bel met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].