Column - "Persoonlijke verhalen helpen"

Datum: 8 april 2024
Laatst bijgewerkt: 9 april 2024
Als bedrijvenadviseur organiseer ik contactdagen en studieclubbijeenkomsten. Tijdens een van die studieclubbijeenkomsten voor Zuidoost-Brabant was Peter Joosten, voormalig directeur van Knapen Trailers, bij ons te gast. Hij deelde een inspirerend verhaal met ons, waarvan ik graag wat onderdelen met je deel, ook omdat veel ondernemers zich herkenden in het verhaal.

Joosten begon zijn verhaal met te vertellen dat hij alle medewerkers bij naam kende. Medewerkers met een langer dienstverband kregen een machine met hun eigen naam erop. Heel open ging hij in op zijn privésituatie en gaf hij aan dat hij het niet eenvoudig vond om het bedrijf door te geven. Hij vertelde dat hij op een bepaald moment één middag thuis was met zijn kinderen, omdat hij veel verlangde van zijn medewerkers durfde hij dat niet tegen zijn medewerkers te zeggen. Dit zou hij nu anders doen en dat is heel herkenbaar in de cumelasector.

Wat hij de ondernemers meegaf en wat ik ook aan ondernemers meegeef: streef je passie na

Hij vertelde hoe hij innovaties in zijn bedrijf doorvoerde. De medewerkers weten heel goed wat minder goed gaat in het bedrijf en wat andere collega-bedrijven beter doen. Zijn advies is dan ook om medewerkers regelmatig te bevragen naar deze zaken. Hij nam ons mee in het proces van keuzes maken en het inschakelen van deskundigen. Zijn tip: kies de juiste adviseur waar je een klik mee hebt en die jou snapt en laat je niet ondersneeuwen. Opvallend in zijn verhaal was dat hij geen zoon was van de eigenaar en toch een mooi bedrijf heeft neergezet door op een juiste manier te netwerken.

Wat hij de ondernemers meegaf en wat ik ook aan ondernemers meegeef: streef je passie na. Joosten houdt van techniek en iets opstarten. Het managen paste niet bij hem. Hij vertelde hoe het bedrijf daarna werd verkocht en hij moest afkicken van het ondernemen. Afkicken van de vele uren, de verantwoordelijkheid, de klanten, altijd aan staan, de telefoon enzovoort. Bedankt voor het delen hiervan. Juist de persoonlijke verhalen van ondernemers helpen anderen.