Column - Contract op een bierviltje

Datum: 25 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
Nieuw personeel is lastig te vinden. Wat nu als je op een vrije avond in de kroeg iemand tegenkomt die perfect past binnen jouw bedrijf? Kun je afspraken maken en die op een bierviltje vastleggen en van een handtekening voorzien? En als je dat doet, is dat dan rechtsgeldig?

Je denkt wellicht dat dit voorbeeld vergezocht is, maar niets is minder waar. Het is een casus uit de praktijk. Deze kwam in de rechtbank in Den Haag aan de orde. De casus ging over een bestaande arbeidsovereenkomst. In de kroeg werd een afwijkende loonafspraak gemaakt, voorzien van een handtekening van de technisch directeur, op een bierviltje. Is die loonafspraak rechtsgeldig? Het salaris op het bierviltje was nogal wat hoger dan het salaris in de schriftelijk overeengekomen arbeidsovereenkomst.

Het hof is van mening, mede na het horen van getuigen, dat het salaris op het bierviltje rechtsgeldig is. Het is de werkgever dus niet gelukt om te weerleggen waarom het bedrag op het bierviltje niet rechtsgeldig is. De werkgever moet de werknemer daarom achterstallig loon betalen. Met wettelijke rente en verhoging.

Neem gerust een pilsje, maar pas op voor afspraken in de kroeg

Wat kun je hiervan leren? Het aangaan van een arbeidsovereenkomst is vormvrij. Wees je dus bewust van de afspraken die je maakt, ook al maak je die mondeling, via WhatsApp of op een bierviltje. Het gaat om het bestaan van een arbeidsovereenkomst én ook over bijvoorbeeld loonafspraken. Neem dus gerust een pilsje, maar pas op voor afspraken in de kroeg. Proost!

Cumela Nederland

Jacqueline Tuinenga

Beleidsmedewerker sociale zaken