Column - "Duidelijke regels gewenst"

Datum: 22 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 22 februari 2023
Door: Jacqueline Tuinenga
In Grondig 9 2022 schreef ik een column over de problemen voor werkgevers. Er lijkt nu nog meer slecht nieuws aan te komen. Minister Van Gennip heeft zich namelijk uitgesproken over de richting die ze wil inslaan met de zzp’ers. Het kabinet wil duidelijke regels over de beoordeling van arbeidsrelaties. Het handhavingsmoratorium (geen handhaving), dat al een aantal jaren geldt, wordt per 1 januari 2025 opgeheven. Dat kan natuurlijk alleen als dan ook duidelijk is wanneer iemand als zelfstandige kan werken.

Daarnaast is ook aangekondigd dat er een wettelijk verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt voor alle zelfstandigen via UWV. De zelfstandigenaftrek daalt sneller tot € 1200,- in 2030. Dit wordt overigens gecompenseerd door een verhoging van de arbeidskorting.

Bij de beoordeling van de arbeidsrelaties komt er een nieuw criterium, ‘inbedding’. Het wordt niet langer mogelijk om iemand als zzp’er in te huren als het werk organisatorisch is ingebed bij de inlener, tenzij deze expliciet voldoet aan een aantal ondernemerscriteria. Zowel de definitie van inbedding als deze criteria worden in 2023 uitgewerkt. Van Gennip lijkt daarmee een richting in te slaan die voor onze sector mogelijk niet gunstig uitpakt, want vaak draaien zzp’ers mee in een keten. Deze richting kiest van Gennip omdat het lijkt alsof deze inbedding goed te handhaven is. Dat is echter nog maar de vraag. Inbedding is namelijk eerder aan de orde geweest en werd toen ‘reguliere bedrijfsactiviteiten’ genoemd. Hoewel het doel is om duidelijke regels te bedenken voor de beoordeling van arbeidsrelaties en het grijze gebied tussen werknemers en ondernemers te verkleinen, is het nog steeds de vraag of dat hiermee gaat lukken.

We zijn gebaat bij duidelijke regels, maar we willen ook zzp’ers inzetten binnen onze bedrijfsvoering

Van Gennip heeft drie hoofdelementen in gedachten: 1. Worden er instructies gegeven en wordt er toezicht gehouden op het werk? 2. Is het werk organisatorisch in te passen in de organisatie van de werkgevende? 3. Is er sprake van zelfstandig ondernemerschap binnen een arbeidsrelatie?

Er wordt de komende maanden gewerkt aan de invulling van bovenstaande. Het is de bedoeling dat er voor de zomer een concept-wetsvoorstel ter internetconsultatie wordt aangeboden. Natuurlijk zullen we inbreng leveren waar dat mogelijk is. We zijn immers allemaal gebaat bij duidelijke regels, maar we willen ook zzp’ers inzetten binnen onze bedrijfsvoering. We gaan aan de slag.