Dammie van der Poel 2021

Column - "Hoe bereik je dat een ander exact begrijpt wat jij bedoelt?"

Datum: 13 december 2022
Laatst bijgewerkt: 13 december 2022
Jaren geleden is voor mij duidelijk geworden dat communicatie zo ongeveer het belangrijkste is wat er is, maar nog duidelijker werd toen voor mij dat er zo ongeveer ook niets moelijker is dan communiceren.

Hoe bereik je dat een ander exact begrijpt wat jij bedoelt en dan ook nog zo uitvoert? Bij jonge mensen die net van school komen, is het al een uitdaging, maar dat heeft veelal te maken dat ze het vak nog moeten leren en dus nog niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Ervaren medewerkers die een bepaald werk al jaren naar ieders tevredenheid uitvoeren ditzelfde werk net iets anders laten uitvoeren, kan echter wel eens veel lastiger worden.

Dat is een probleem dat nu op ons afkomt, omdat we door nieuwe maatregelen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid veel werkwijzen zullen moeten veranderen. Door de nadruk op agrarisch natuurbeheer zullen veel klanten dit op hun bedrijf gaan integreren als aanvulling op het inkomen. Het gevolg is dat bepaalde werkzaamheden net even anders moeten worden uitgevoerd om voor de subsidie in aanmerking te komen, bijvoorbeeld dat er watergangen langs de kant begroeiing mag blijven staan, terwijl dat voorheen allemaal weg moest. Soms is dat best een lastige boodschap voor medewerkers die gewend zijn dit altijd heel anders uit te voeren.

Als sectie Agrarisch Loonwerk hebben we daarvoor aandacht gevraagd bij de afdeling Opleiding & Training van Cumela. Samen zijn we nu bezig om korte en duidelijke filmpjes te maken voor werknemers die hiermee te maken krijgen. Daarmee zijn we er nog niet mee, want ook als ondernemer zul je hier voortdurend rekening mee moeten houden. Straks moet je - of de planner -als je een klant aan de lijn hebt ook vragen van welke regelingen hij gebruik maakt en wat dit betekent voor de werkzaamheden.

Wil je hier meer over weten of meepraten over andere zaken waar we als sectie mee bezig zijn, kom dan naar onze ledenvergadering op 9 december bij de firma Kramp in Varsseveld. Al was het maar voor de onderlinge communicatie. We beloven dat het een leerzame en interessante dag wordt. Hou onze communicatie daarover in de gaten.

Dammie van der Poel,
voorzitter sectie Agrarisch Loonwerk