Column - QR-codes. Wat kan ik ermee?

Datum: 10 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 30 november 2022
De vierkante blokjes met stippen erin zie je werkelijk overal. Dankzij die blokjes hoef je geen lange link over te typen. In plaats daarvan scan je de blokjes en je smartphone vraagt of je naar een website wil gaan. Handig... alleen hebben criminelen ze ook ontdekt. In deze column daarom aandacht voor de QR-code.

Ik had een plaatje van een QR-code bij deze column willen zetten en je voelt hem aankomen: Hoe bewijs ik dat deze QR-code veilig is? Dat is een goede vraag. We zien de laatste tijd dat digitale criminelen uit naam van de bank vragen of je een dergelijk symbool opgebouwd uit blokjes wil scannen. Vervolgens mag je al je gegevens invullen. Heb je dat gedaan dan duurt het even en... heb jij het nakijken. Ze plunderen je bankrekening en je bent al je geld kwijt.

Mijn advies is: kijk eerst goed waarvoor de QR-code bedoeld is

En criminelen kunnen nog makkelijker bij je geld komen. Je kunt namelijk toegang geven tot jouw rekening door een QR-code te laten scannen. Doe je dit, onder valse voorwendselen, dan hebben ze gelijk alle controle over jouw bankrekeningen. Dit moet je voorkomen en al helemaal als je ook nog een bedrijf hebt. 

Mijn advies is: kijk eerst goed waarvoor de QR-code bedoeld is. Staat hij in een mail van de bank? Dan is het oppassen geblazen. Banken sturen nooit een mail met de vraag of je een QR-code wilt scannen met je mobiele telefoon. Ook vragen banken nooit om gegevens in te voeren, zoals je rekeningnummer en pincode.

Ook met deze column hoop ik jullie weer een beetje wijzer gemaakt te hebben over digitale criminaliteit. Het gezegde is echt waar: "Een gewaarschuwd mens telt voor twee".

Cumela Nederland

Rob de Goede

Teamleider ICT