Claas Xerion 12 serie

De Claas Xerion 12-serie is los

Datum: 20 juli 2023
Laatst bijgewerkt: 20 juli 2023
Door: Gert Vreemann
Tijdens een persconferentie heeft fabrikant Claas de nieuwe Xerion 12-serie voorgesteld. Het gaat om twee topmodellen, met vermogens van 434 en 478 kW (590 en 650 pk). Ze hebben de bekende Xerion-opbouw met twee gestuurde assen en een ZF-ECCOM 4.5 CVT. Claas zet ze voor Europa standaard op nieuw ontwikkelde Claas Terra Tracs. Hondengang en een omkeercabine of -stoel zijn weggelaten.
presentatie Claas Xerion 12 serie

Je hebt geen meetlat nodig om te zien dat de nieuwe Claas Xerion 12-trekkers fors zijn. De serie bestaat uit twee modellen: de 12.590 en de 12.650, waarbij de laatste drie cijfers het motorvermogen in pk’s weergeven. Het zijn opnieuw vierwielgestuurde frametrekkers, die ook een nieuwe styling hebben gekregen, die Claas verder naar beneden gaat doortrekken. Claas claimt met de nieuwe Xerions ten opzichte van de kniktrekkers het vermogen efficiënter te kunnen overbrengen.

Claas Xerion 12 serie

Ze staan in Europa standaard op de nieuwe Terra Tracs met rupsbreedtes van 76 of 91 centimeter. Claas heeft deze ‘driehoeksvariant’ Tracs zelf ontwikkeld en gekozen voor dit concept omdat dan naadloos kan worden gewisseld tussen banden en tracks. Het loopwerk heeft de bekende geveerde looprollen voor een gelijkmatige drukverdeling. De tracks kunnen daarbij 10 graden voorover en achterover pendelen. In verhouding met 50/50 gewichtsverdeling en de centraal geplaatste 1400 liter dieseltank moet dit de maximale vermogensopdracht opleveren.

achterkant Claas Xerion 12 serie

Onder de kap ligt de voor Claas uit de hakselaars en maaidorsers bekende 15,6-liter Mercedes OM473 LS-zescilinder met vermogens van 437 kW (595 pk) voor de 12.590 en 480 kW (653 pk) voor de 12.650. Claas wijst er met klem op dat dit laagtoerenmotoren zijn, die hun hoge koppel bij een brandstofbesparend laag toerental bereiken. In combinatie met de viertraps CVT moet dit maximale efficiëntie geven en daar wil Claas het verschil maken met (knik)trekkers. Om een idee te geven: de 12.650 heeft een maximumkoppel van 3100 Nm bij 1300 motortoeren. De aandrijflijn is vrijgegeven voor het volle vermogen vanaf 0,05 km/u. De bandenversie is vrijgegeven voor 50 km/u en de Terra Trac-versie voor 40 km/u.

claas xerion 12 seie cab

Zeven traptreden moet je nemen om in de nieuwe cabine te geraken, maar dan kom je ook ergens. Die cabine is flink ruimer geworden en is zelfs 27 centimeter langer dan zijn voorganger. De chauffeur waant zich in een ‘ruim kantoor’ met extra comfortvoetsteunen voor het lange veldwerk en rechts naast hem de vertrouwde Claas-bediening met alles erop en eraan. En desgewenst een luxe lederen zetel en bijpassend stuur. De cabine zelf is vierpuntsgeveerd. Omdat de uitlaatgasnabehandelingsunit onder de cabine is verwerkt en de uitlaat opzij van de cabine zit, heb je maximaal zicht. Een belangrijk verschil ten opzichte van de kleinere modellen is dat er geen omkeerinrichting leverbaar is en de cabine ook niet meer draaibaar is.

cab claas xerion 12 serie

Het is echt niet alleen een sterk trekpaard. Naast de CVT - Claas claimt met ruim 478 kW (650 pk) nu de sterkste CVT-wieltrekker te leveren - is de Claas uitgerust met de Cebis-terminal, de CMotion-multihendel, het voor trekkers geïntegreerde Cemos en de GPS Pilot Cemis 1200. Claas geeft aan dat het met deze mix de hoogste efficiëntie scoort bij het (precisie-)veldwerk.

Ook qua hydrauliek heeft de nieuwkomer flink wat te bieden. Drie loadsensing-axiaalpompen zijn goed voor een maximale opbrengst van 537 liter per minuut bij 1900 motortoeren in combinatie met maximaal acht dubbelwerkende aansluitingen. Hierbij kan via prioriteitsinstelling een maximum van 140 liter per minuut over een enkele dubbelwerkende aansluiting worden gegeven. Claas benadrukt dat de trekker met deze hydrauliekprestaties de grote zaai- en grondbewerkingcombinaties kan voorzien van voldoende olie bij een gereduceerd (zuinig) motortoerental.

claas xerion 12 serie op banden

De Claas heeft uiteraard vierwielbesturing. Hondengang is niet opgegeven. Besef wel dat deze Xerion 12-serie op rupsen 22,4 ton weegt en dan 3 meter breed op rupsen staat. Op de ook leverbare wielversie met 800/70R42-banden is breder. Vanuit dat oogpunt wordt hij hier in Europa alleen op rupsen geleverd. Het zal niet de hardloper worden in onze sector. Daarvoor is ie een maatje te groot> maar mooi en imposant is dit nieuwe paradepaard van Claas wel. Vanuit dag oogpunt zou je er als liefhebber werk voor willen zoeken.