IMG_20221012_083745565

Geborgde bedrijvenzetels waterschappen afgeschaft

Datum: 7 december 2022
Laatst bijgewerkt: 7 december 2022
Door: Gerben Zijlstra
Op 29 november heeft de Eerste Kamer helaas ingestemd met de initiatiefwet van GroenLinks en D66 om de geborgde zetels voor het bedrijfsleven in de waterschapsbesturen af te schaffen. Dit ondanks de grote inspanning van VNO-NCW en steun van CDA en VVD om de geborgde zetels te behouden.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel stond afschaffing van alle geborgde zetels, maar daar ging de Tweede Kamer niet mee akkoord. Diverse partijen hebben zich namelijk ingespannen om een beperkte hoeveelheid geborgde zetels voor agrarisch en natuur te behouden. Cumela vindt het erg jammer dat het systeem van geborgde zetels grotendeels verdwijnt. Waterschappen zijn functionele bestuurlijke organisaties, waarbij de inhoudelijke kennis en deskundigheid van bestuurders van groot belang is. We staan in Nederland immers voor grote uitdagingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, droogte en klimaat.

Of het systeem van geborgde zetels al bij de waterschapsverkiezingen van maart 2023 wordt afgeschaft, hangt af van tijdige publicatie van de wet in de Staatscourant. Dit moet voor 19 december zijn gebeurd, omdat op die datum de definitieve kieslijsten moeten zijn ingeleverd. Het grootste deel van de Tweede Kamer wil dat het voor die datum is gepubliceerd.