DSC00459_preview

Geringe boetes voor intermediairs

Datum: 18 augustus 2023
Laatst bijgewerkt: 18 augustus 2023
De NVWA heeft vorig jaar intensief gecontroleerd bij mestintermediairs. In totaal is een kwart van de bedrijven bezocht voor een administratieve controle. Bij een kwart daarvan, dus ongeveer 6 procent van alle bedrijven werd een overtreding geconstateerd. Vaak betrof het kleine overtredingen want het gemiddelde boetebedrag was 222 euro per overtreding.

De cijfers zijn afkomstig uit het jaaroverzicht over 2022 van het NVWA. In totaal zijn er vorig jaar 55.547 administratieve controles uitgevoerd. Bij ongeveer 23 procent bleek iets niet in orde. Aangezien veel controles gericht waren op bedrijven die vooraf waren aangemerkt als risicovol, bijvoorbeeld omdat er eerder overtredingen waren vastgesteld, betekent dit dat de administratie bij de meeste bedrijven op orde is. In slechts 6 procent was sprake van al dan niet opzettelijk gemaakte fouten. Waarnemend directeur Hans Verkerk van Cumela noemt dat aantal zeer laag. “Want het gaat ook nog om de bedrijven die vooraf zijn geselecteerd omdat het risico op overtredingen hoger is. Het toont aan dat de bedrijven er alles aan doen om zich aan de regels te houden.”

Gemiddeld 726 euro

In totaal werd er voor 4 miljoen aan boetes opgelegd aan in totaal 5505 bedrijven voor de hele mestketen. Dit betekent een gemiddelde boete van 726 euro per overtreding. De intermediairs springen er daarbij met gemiddeld dus 222 euro gunstig uit.  Het toont volgens Verkerk aan dat de sector het goed voor elkaar heeft. “In de meeste gevallen gaat het dus om boetebedragen van 100 tot 300 euro. Dat zijn overtredingen, als het te laat, verkeerd of niet invullen en insturen van een formulier. Maar het zijn vooral kleine administratieve onvolkomenheden. Te vergelijken met een keer te hard rijden. Het gebeurt al snel als het erg druk is, je even niet oplet of wat vergeet. Niet verwonderlijk als je duizenden administratieve handelingen moet doen.”

Verkerk verwacht dat het aantal fouten door de invoering van het rVDM nog verder omlaag zal gaan. Lachend: “Slecht nieuws dus voor Sigrid Kaag als minister van financiën, want ik denk dat zij dit jaar nog minder  inkomsten uit deze controles zal krijgen, nu er steeds minder fouten worden gemaakt.”

Fysieke controles

Daarnaast werden er ook nog 2544 fysieke controles uitgevoerd op 1597 bedrijven. Ook hier bleek de administratie bij de meeste bedrijven op orde. In totaal werden hierbij 356 overtredingen geconstateerd op 326 bedrijven. 

De meeste overtredingen werden vastgesteld bij de controles van de pluimveebedrijven. Daarbij werd in 63 procent van de gevallen een overtreding geconstateerd. Bij de varkenshouderijbedrijven lag dat percentage op 32 procent, bij de rundveehouderijbedrijven op 18 procent en bij de akkerbouwbedrijven op 1 procent.

In een aantal gevallen is na de controle besloten tot een strafrechtelijk onderzoek. Dit leidde uiteindelijk tot 83 processen-verbaal. Dit betrof dan onder andere het manipuleren van mestmonsters en het aan- en afvoeren van mest zonder een bon.