kantoor, ondernemer, cumela, kolk

Handhaver controleert steeds vaker 'papier tijgers'

Datum: 1 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 1 juni 2023
Door: Herma van den Pol
"De handhaver controleert steeds vaker nog 'papier tijgers'", reageert Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland op de verdere toename van regels. "De overheid maakt meer regels dan ze zelf kan handhaven."
Meer regeldruk

Over 2022 bereikten de stapeling en kosten van regels voor een totaalsom van meer dan 400 miljoen euro. Dit blijkt uit het jaarverslag van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). "Er komt steeds meer bij, terwijl er zelden of nooit iets van af gaat", zeggen ondernemersorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland. "Zo is er vorig jaar veertig keer (400 miljoen) meer bijgekomen dan er is afgegaan (11,5 miljoen). Regels worden te complex en te duur en slaan extra zwaar neer bij bedrijven met weinig medewerkers. Los van minder regels hebben we vooral ook behoefte aan ándere en betere regels", zegt Vonhof.

Zelfs de overheid kan zijn eigen regels niet meer aan. Zo blijken er meer regels dan de overheid kan handhaven. Als gevolg daarvan krijgen ondernemers te maken met verplichte keurmerken, certificering, rapportages en meldplichten. Vonhof omschrijft dat als het over de schutting gooien van de controle. Zelfs die komt bij de ondernemers terecht. "De handhaver controleert steeds vaker nog 'papier tijgers'. 

Harde doelen

Minder regels, zijn volgens de voorzitter de oplossing. Hij heeft goede argumenten om hiervoor te pleiten, want Europa eist zelfs dat Nederland gaat werken aan minder regeldruk. "Dit in lijn met de nieuwe EU-doelstelling. Die stelt dat ook Nederland 25 procent van de rapportageverplichtingen of administratieve lasten moet schrappen." Daarnaast pleit Vonhof ervoor kleine bedrijven vaker uit te zonderen van regelgeving. Tegelijk wil hij dat het ATR meer capaciteit en doorzettingsmacht krijgt om zo de overheid bij de les te kunnen houden.

En VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich sterk voor een harde reductiedoestelling per departement. Een middel wat werkt. Zo gebruikte de overheid dat tussen 2002 en 2010 en dat was precies de periode waarin veel regels verdwenen.