20200728_105201

Herken criminele ondermijning en voorkom betrokkenheid

Datum: 17 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024
Door: Gerwin Otten
Als criminelen gebruik maken van jouw bedrijf, dan heet dat ondermijning. Hierdoor raakt de bovenwereld verstrikt met de onderwereld en ben jij overgeleverd aan de genade van de criminelen. Vooral drugsgerelateerde ondermijning komt in het buitengebied voor. Hoe voorkom je dat je hier mee te maken krijgt?

 Hoe herken je ondermijning en wat kun je veilig doen als je wordt benaderd? Eruit stappen zonder verregaande consequenties lukt niet. Je kunt dus maar één keer nee zeggen. 

Interessante sector voor criminelen

Criminelen werken het liefst onzichtbaar, maar hebben gewone bedrijven, zeg maar de bovenwereld, nodig om te functioneren en soms om geld wit te wassen. In de cumelasector leveren we diensten zoals grondverzet, de inzet van materieel of de afvoer van grond. Diensten waar in het bijzonder drugscriminelen interesse in kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het uitgraven van ‘bijzondere’ locaties waarin uiteindelijk een drugslab of hennepplantage wordt gevestigd. Ook met de verhuur van een bedrijfsruimte ben je kwetsbaar.

Criminelen gaan uiterst geraffineerd te werk. Ze winnen je vertrouwen en daardoor kan het zijn dat je onbewust diensten gaat leveren aan deze criminelen. Goed opletten en op je intuïtie vertrouwen, dat maakt het verschil.

De agrarische sector kampt met grote problemen, waardoor de verdiencapaciteit afneemt. Dit is een voedingsbodem voor criminelen die voor hun activiteiten bedrijfsruimte en anonimiteit nodig hebben. Deze ruimte vinden ze vaak in leegstaande agrarische gebouwen in ons werkgebied; het buitengebied. Ook de geuroverlast van een drugslab is beter te verbergen bij een mestkelder dan op een bedrijventerrein. Het buitengebied biedt de mogelijkheid om zonder naaste buren te werken. Ook is er daar minder toezicht van de politie.

Wees alert

Een gesloten cultuur - we verraden niemand - is koren op de molen van criminelen. Je kunt dus op je vingers natellen dat de komende jaren de trek van criminelen naar het buitengebied nog verder toeneemt. De kans dat jij en jouw medewerkers hier ongewild mee in aanraking komen, neemt dus ook toe. Daarom is voor de veiligheid van jou, je familie en jouw medewerkers van groot belang om alert te zijn.

Herken de signalen

Jij kent de omgeving als geen ander en weet dus wanneer er sprake is van afwijkend gedrag of bedrijvigheid. Gebruik jouw intuïtie en vraag je met name bij onbekende klanten continu af waarom ze bepaalde zaken van je vragen. Denk aan de volgende signalen:

  • Tarief van de dienst is geen probleem.
  • Contante betaling.
  • Afspraken worden niet schriftelijk vastgelegd.
  • Werkzaamheden op onlogische locaties en tijdstippen.
  • Klic-meldingen worden niet gedaan.
  • Het is onduidelijk wie nu de echte opdrachtgever is.
  • Auto’s en busjes staan dicht tegen het gebouw bij het uitladen.
  • Bijzonder materiaal voor de locatie: magnetrons, centrifuges, gasflessen, gasbranders.
  • Penetrante ‘anijs’- of hennepgeur.
  • Afgeplakte ramen, kieren dichtgepurd.
  • Vervoersbewegingen tijdens de avond of in donkere perioden.
  • Vaten of zakken met chemische producten.
  • Camerabeveiliging op gebouwen en/of het erf.
  • Dakplaten die niet nauw sluiten, in verband met ventilatie.
  • Nieuwe schoorstenen.
  • Nieuwe sloten op deuren.
Jij staat met lege handen

Ga je toch in zee met criminelen, dan loop je grote risico’s want criminelen willen niet in beeld komen. Dat merk je als je werkzaamheden uitvoert voor criminelen en er ontstaat bijvoorbeeld schade aan gebouwen, kabels of installaties of hun bedrijfsproces. Een crimineel wil natuurlijk niet dat dit via de gebruikelijke kanalen - jouw verzekeraar of de netbeheerder - wordt afgewikkeld. Hij zal de schade en eventuele bedrijfsschade verholpen en vergoed willen hebben en zo snel mogelijk. Hoe? Dat is jouw probleem.

Vraag je bij onbekende klanten steeds af waarom ze iets van je vragen

Bij de verhuur van ruimtes is het belangrijk om goede afspraken te maken (maak daarbij gebruik van de Cumela-modelovereenkomst verhuur) en altijd te eisen dat je de ruimte regelmatig mag controleren en dat sloten niet mogen worden vervangen. Jij loopt namelijk de risico’s. Verhuur je jouw loods, brandt deze af en er blijkt een hennepplantage of drugslab in te zitten, dan vergoedt jouw verzekeraar de schade niet. Het gebouw mag namelijk niet voor illegale activiteiten worden gebruikt. Jij blijft dus met de gehele schadepost en een grote kater achter. Als blijkt dat jij betrokken bent bij criminele activiteiten, dan is het nog maar de vraag of verzekeraars jou in de toekomst nog als klant willen hebben.

Pas dus heel goed op je tellen en houd je rug recht

Wees alert, vraag door en als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo. Maak je je zorgen? Bel dan met je bedrijvenadviseur, de Ondernemerslijn of Gerwin Otten. Binnen Cumela hebben we contacten met diverse organisaties, waar ze jou op verzoek verder kunnen helpen.

Cumela Verzekeringen

Gerwin Otten

Stafmedewerker Schadepreventie en Risicobeheer

Meld Misdaad Anoniem

Je belt met 112 voor acute noodgevallen, geweld en heterdaad, maar wat doe je als je de dader of het ‘slachtoffer’ kent of represailles vreest? Dan kun je jouw waarneming anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Vervolgens wordt de melding beoordeeld, anoniem gemaakt en doorgezet naar de juiste instantie. Meld Misdaad Anoniem is niet van de politie, je anonimiteit is gewaarborgd. Sterker nog, als jouw melding niet kan worden geanonimiseerd, wordt jouw melding niet aan de politie doorgegeven.

Drie voorbeelden waar werk is verzet

Hennepplantage ingraven
De politie trof in 2022 in de gemeente Olst-Wijhe ingegraven zeecontainers aan waarin een drugslab was ondergebracht. Deze waren uitermate goed gecamoufleerd. Het is duidelijk dat voor deze werkzaamheden materieel is ingezet. Er is namelijk gegraven en grond afgevoerd.

Drugslab onder partij schroot in Terborg
Onder een partij schroot in een bedrijfshal bleek een compleet gangenstelsel dat zeecontainers met elkaar verbond schuil te gaan. In de containers zat een groot drugslab, waar dagelijks synthetische drugs ter waarde van ruim € 100.000,- werden geproduceerd. De verhuurder van de loods had niets in de gaten. De keren dat hij de locatie bezocht, werd er daadwerkelijk oud ijzer gesorteerd. De huur kwam ook netjes op tijd binnen. Niemand had echter gezien dat er een ruimte was uitgegraven.

Paardenbak boven op een hennepplantage in Oost-Nederland
Een heel kunstig weggewerkte locatie was de hennepplantage onder een paardenstal. Zeker is dat hiervoor veel grond verzet is en dat er veel bouwkundige kennis was vereist. Gezien de omvang moet er zwaar materieel zijn ingezet. Vanaf een woning zijn er ook sleuven voor water en elektriciteit gegraven, al kan dat logisch zijn voor de stal. Opvallender is dat er een groot gat is gegraven waar later wanden in zijn geplaatst, waar vervolgens kanaalplaten op zijn gelegd. Boven op de ontstane ruimte is een paardenstal gebouwd. De vrijgekomen grond is niet aangetroffen op de locatie.

Volgens de politie gaan achter elke plantage wel zestig professionele facilitators schuil. Dat gaat van grondwerk, installatiewerk, bouwkundige werkzaamheden, stekken en oogsten en distributie. Uiteindelijk werken ze allemaal bedoeld of onbedoeld mee met ondermijning. Blijf dus alert.