In kort bestek - Bestekspostnummers

Datum: 13 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 8 augustus 2023
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over bestekspostnummers.

Beste Geralde,

Ik heb een discussie met mijn opdrachtgever over een verschil tussen de tekst in het catalogusnummer van de RAW Standaard en dezelfde code in deel 3 van het bestek. Ik heb wel eens gehoord dat wanneer in deel 3 dezelfde code staat als in de RAW Standaard, de tekst uit deel 3 voorrang heeft. Klopt dat?

Wil een opdrachtgever afwijken van de RAW Standaard, dan moet dat expliciet gebeuren

Beste aannemer,

Nee, dat klopt niet. Alleen de eerste vier cijfers in deel 3 van het bestek corresponderen met de artikelen uit de RAW Standaard. Mocht in deel 3 een bepaling zijn opgenomen met hetzelfde nummer als in de Standaard, dan vervangt dit niet automatisch het artikel uit de Standaard.

Het is vanuit de systematiek toegestaan om hetzelfde nummer te gebruiken, maar om verwarring te voorkomen, heeft dit niet de voorkeur. De nummers zijn alleen bedoeld om het zoeken gemakkelijker te maken. Door in deel drie de eerste vier cijfers gelijk te houden aan de RAW Standaard is direct duidelijk in welk hoofdstuk, deelhoofdstuk en paragraaf moet worden gezocht naar eventueel extra bepalingen met betrekking tot het onderwerp. Zo kun je als aannemer gemakkelijk terugzoeken in hoeverre wordt afgeweken of aangevuld op de Standaard.

Wil een opdrachtgever afwijken van de RAW Standaard? Dan moet dat expliciet gebeuren en zal in het bestek bijvoorbeeld moeten worden opgenomen: “In afwijking van de Standaard…” Staat dat er niet, dan geldt dus de tekst in deel 3 naast wat er onder dezelfde code staat vermeld in de RAW Standaard.

Cumela Advies

Geralde Bouw-Van de Bunt

Adviseur Juridische Zaken