In kort bestek - Bij minderwerk recht op tien procent van het verschil

Datum: 1 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 1 juni 2023
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over minderwerk.

Beste Geralde,

Ik heb een werk aangenomen waarin we bos moeten verwijderen. De opdrachtgever heeft in het bestek aangegeven dat er ongeveer 6000 bomen moeten worden verwijderd. Nu blijkt tijdens de uitvoering dat het er waarschijnlijk niet meer dan 3750 zijn. Moeten we dit zomaar accepteren?

Beste aannemer,

Een opdrachtgever heeft altijd de mogelijkheid om werkzaamheden niet te laten uitvoeren. Daar staat tegenover dat je daar als opdrachtnemer in sommige gevallen wel voor moet worden gecompenseerd. In paragraaf 35 van de UAV 2012 staat hoe moet worden omgegaan met de verrekening van meer- en minderwerk. Er wordt onderscheid gemaakt in bestekwijzigingen (paragraaf 36), afwijking in bedragen van stelposten (paragraaf 37), afwijking in geschatte hoeveelheden (paragraaf 38) en afwijking in verrekenbare hoeveelheden (paragraaf 39).

Mocht blijken dat in een bestek vooral veel minderwerk zit, dan geldt ook paragraaf 35 lid 5: “Indien bij de eindafrekening van het werk blijkt dat het totaal van het reeds verrekende en het nog te verrekenen minderwerk dat van het reeds verrekende en het nog te verrekenen meerwerk overtreft, heeft de aannemer recht op een bedrag gelijk aan tien procent van het verschil van deze totalen. Het in dit lid bepaalde lijdt uitzondering voor zover het minderwerk het gevolg is van een verzoek van de aannemer om minder te mogen uitvoeren dan in de overeenkomst is bepaald.”

Kortom, als opdrachtnemer kun je minderwerk niet tegenhouden, maar heb je in bepaalde gevallen wel recht op compensatie. Daarbij wordt dus wel naar het gehele werk gekeken en niet naar een afzonderlijke bestekspost die tegenvalt. Zit er veel minderwerk in het totale bestek, dan kun je daar een vergoeding voor ontvangen ter hoogte van tien procent van het saldo minderwerk.

Overigens is er mogelijk ook nog recht op een nieuwe verrekenprijs, maar daarover meer in een andere column.

Cumela Advies

Geralde Bouw-Van de Bunt

Adviseur Juridische Zaken