mest (168), particulier (4312), aanmelden (542), VDM (202), bemesten (2548)

Bemest op z’n Best: dien nu je innovatie-idee in

Datum: 23 november 2022
Laatst bijgewerkt: 23 november 2022
Door: Hans Verkerk
Hoe kunnen we de ammoniakemissie tijdens het bemesten reduceren? Dat is de grote vraag van innovatieplatform Bemest op z’n Best. Tot 28 november a.s. kun jij jouw innovatieve idee hiervoor indienen, waarna je mogelijk slim gebruik kunt maken van de onderzoekscapaciteit, kennis en het netwerk van Bemest op z’n Best.

Bemest op z’n Best zoekt samen met partijen uit de sector, zoals loonwerkers, boeren en machinebouwers naar manieren om de uitstoot van ammoniak bij het toedienen van mest flink te verlagen. Programmamaker Koos Verloop van Bemest op z’n Best legt uit: “We halen innovatie-ideeën op uit de praktijk, onderzoeken kansrijke ideeën en ondersteunen de doorontwikkeling en implementatie. Hierdoor komt een innovatie in veel gevallen eerder op de markt en komen we gezamenlijk tot een snellere reductie van de uitstoot van stikstof. Johan Remkes geeft in zijn stikstofrapport ‘Wat wel kan’ aan dat innovaties een belangrijke oplossing kunnen zijn om uit de stikstofimpasse te komen. Het programma van Bemest op z’n Best sluit naadloos aan op zijn visie welke activiteiten in het innovatieproces nodig zijn om de gewenste transitie te realiseren.”

KoosVerloop

Koos Verloop, programmamanager: “Bemest op z’n Best stelt onderzoekscapaciteit beschikbaar en ondersteunt idee-inbrengers om hun innovaties verder te brengen.”

Jouw deelname kan veel opleveren

Wanneer je een idee voor innovatie indient dat voldoet aan de voorwaarden, zoals het halveren van de ammoniakemissie, dan maak je kans om uitgekozen te worden om jouw idee verder wetenschappelijk te onderzoeken. Ook kijkt Bemest op z’n Best dan samen met jou wat je nodig hebt om jouw innovatie klaar te maken voor de praktijk. Dat kan bijvoorbeeld hulp zijn bij de ontwikkeling van een prototype of het bewijzen van de emissiereductie, maar het kan ook gaan om het vinden van de juiste partners om jouw idee te optimaliseren. Geschikte technieken worden door Bemest op z’n Best in praktijkdemo’s getoond. Innovatie zorgt voor groei, productiviteit en, niet onbelangrijk, winstgevendheid, zo blijkt uit onderzoek. Met jouw innovatie-idee draag je bij aan de vitaliteit van de sector. Innoveren is bovendien nodig om in de toekomst te kunnen blijven meespelen in de wereld van bemestingstechniek.

Welk innovatieve idee heb jij?

Bemest op z’n Best is een innovatieprogramma dat de ammoniakemissie wil halveren met de focus op (technische) innovaties en het verbeteren van de werkwijze bij het toedienen van mest. Wageningen University & Research, NMI, Louis Bolk Instituut, TNO, Delphy en RIVM zijn vertegenwoordigd in de werkgroepen van Bemest op z’n Best. Het innovatieprogramma is bovendien een samenwerking met specialisten van bijvoorbeeld Cumela, Fedecom, LTO, PBL, PPP Agro en De Marke. Bemest op z’n Best haalt ideeën op uit de praktijk en toetst die samen met belanghebbenden in de praktijk.

Ook jij kunt een idee indienen. Op 28 november 2022 sluit de huidige inzendtermijn. Uit vorige rondes zijn al tientallen ideeën naar voren gekomen. Dien je idee in via dit inschrijfformulier. Wil je eerst meer weten? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of neem contact op met Bemest op z’n Best.