Horst aan de Maa

Lokale politiek en cumelabedrijven slaan handen ineen

Datum: 12 april 2022
Laatst bijgewerkt: 12 april 2022
Cumelalid Sander Tacken van Taco Agro in Meterik heeft al langer contacten met de lokale politiek in ‘zijn’ Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Voor hem is de drempel om die contacten wat uit te breiden in het kader van de Omgevingswet dan ook niet heel hoog. Maar dat het tot zo’n succes zou leiden, had hij niet verwacht.

Wanneer Cumela bedrijvenadviseur Irma Gottenbos op haar jaarlijkse bedrijvenbezoek langskomt bij Sander, heeft de gemeente net haar nieuwe omgevingsvisie gepresenteerd. Sander: “Irma bracht ons op het idee om daar eens met de gemeente over in gesprek te gaan. Ik heb daarna contact opgenomen met wethouder Rudy Tegels en hij stond er direct voor open. Ik kende hem al, dat maakte het eerste contact makkelijker.”

Namens Cumela

Samen met John Jenniskens, voorzitter van Cumela Limburg, gaat Sander naar het gemeentehuis. In een overleg met de wethouder en een ambtenaar die contact heeft met de lokale agrarische bedrijven, leggen ze uit wat cumelabedrijven doen, hoeveel er in de gemeente zijn en op welke gebieden ze actief zijn. “We konden echt het belang van cumelabedrijven in een plattelandsgemeente als Horst aan de Maas toelichten. Het zijn toch zeventien bedrijven in deze gemeente. Met 250 medewerkers is dat een aanzienlijke sector.”

De wethouder heeft net de omgevingsvisie vormgegeven en wil dat met meerdere brancheverenigingen delen en bespreken. Zo ontstaat het plan voor een nog veel breder overleg. “Dat idee grepen we natuurlijk met beide handen aan! We planden een bijeenkomst bij ons op het bedrijf en stelden een mooi programma op. We maakten een uitnodiging voor alle cumelabedrijven in de gemeente en verstuurden die in gezamenlijkheid met de wethouder.” Negen ondernemers geven gehoor aan de uitnodiging. Irma Gottenbos en John Jenniskens zijn namens Cumela aanwezig.

Kaders van de Omgevingswet

In maart heeft het overleg plaatsgevonden op het bedrijf bij Taco Agro. De wethouder, de beleidsmedewerker Ruimte (o.a. omgevingsvisie), de beleidsmedewerker Agrarische Sector en de beleidsmedewerker Verkeer hebben het gemeentelijk beleid toegelicht. Irma heeft daarna een uitleg gegeven over de activiteiten van Cumela. “Het was allemaal heel interessant. Die Omgevingswet komt er echt aan.” De Omgevingswet schept kaders waarbinnen je met minder regelgeving kunt acteren. Heel veel details heeft de gemeente nog niet kunnen geven, omdat er simpelweg nog niet meer over bekend is.

Drempel verlagen

Na de presentaties is er veel ruimte voor dialoog. Daar waar Sander al langer contact heeft met de wethouder, geldt dat niet voor alle collega-ondernemers uit de regio. “Voor sommigen is het echt een drempel om contact te zoeken. Die is nu veel lager geworden. De gemeente staat open voor onze visie en wil graag weten welke zaken er spelen. De kloof tussen politiek en onze bedrijven wordt echt kleiner zo.” Door het overleg op een van de cumelabedrijven te houden, hebben de wethouder en beleidsmedewerkers een goed idee gekregen van wat cumelabedrijven doen.

Concrete afspraken

De gemeente heeft de cumelabedrijven uitgenodigd om de knelpunten in het lokale verkeer aan te geven, zodat de beleidsfunctionarissen dat mee kunnen nemen in het nieuwe verkeer- en vervoersplan. Zodra de omgevingsvisie in de loop van het jaar concreter wordt, zal een vervolgoverleg worden ingepland. En tot slot is afgesproken om met deze brede club bijvoorbeeld jaarlijks bij elkaar te komen. “Concrete afspraken dus! De link naar de lokale politiek en daarmee de plannen wordt sterker; we kunnen meedenken, aangeven wat er speelt. En andersom horen we natuurlijk uit eerste hand wat de visie van de gemeente is.”

Vlak na het overleg zijn de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De coalitie in Horst aan de Maas moet nog worden gevormd, maar Sander maakt zich geen zorgen. “De kans bestaat dat de wethouder weer op dezelfde plek terugkomt. De beleidsmedewerkers blijven in elk geval zitten. Zij hebben het geagendeerd en zullen een eventuele nieuwe wethouder daarin meenemen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij ook een vinger aan de pols zullen houden.”

Gezamenlijk belangen uitdragen

Sander is positief over het overleg, met name over de ontstane contacten met de gemeente. “Ik vind het sowieso belangrijk om goed contact te hebben met de gemeente. We hebben elkaar nodig. Nu hebben we een concreet thema rondom die nieuwe Omgevingswet. Ik adviseer andere cumelaondernemers om die ook aan te grijpen om in gesprek te komen. Juist door onze gezamenlijke belangen uit te dragen, zetten we onze positie kracht bij. Die collectiviteit helpt. Bovendien verbindt het ons als lokale ondernemers ook nog eens. Een mooie bijvangst.”