Vergunning

Moet ik straks een nieuwe vergunning aanvragen?

Datum: 19 april 2022
Laatst bijgewerkt: 19 april 2022
Door: Tom Luttikhold
De Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2023 en dat geeft ons twee voordelen. Zo wordt de invoering pas ingevoerd als de wet en de bijkomende onderdelen, waaronder het nieuwe digitale systeem, gereed zijn. Een ander voordeel is dat iedereen, inclusief Cumela en de aangesloten bedrijven, wat meer tijd voor de voorbereiding heeft. Wat betekent die voorbereiding voor de vergunningen in de huidige situatie?

Bij de invoering van de Omgevingswet worden diverse wijzigingen doorgevoerd. In eerdere artikelen in deze serie is toegelicht dat het begrip ‘inrichting’ verdwijnt en plaatsmaakt voor ‘milieubelastende activiteiten’. Ook komt voor een aantal activiteiten de vergunningplicht te vervallen. Hiervoor komen landelijke regels in de plaats. Voor specifieke activiteiten blijft de vergunningplicht bestaan. Ook hier gaat wat veranderen. In onderstaand overzicht zijn de meest voorkomende situaties in de huidige situatie benoemd, waarbij is toegelicht wat de veranderingen zijn bij het in werking treden van de Omgevingswet.

Alleen algemene regels van toepassing

Voor deze bedrijven zijn alleen de eisen uit het Activiteitenbesluit van toepassing. Voor deze situaties is de overgang het gemakkelijkst. De eisen en maatregelen van het Activiteitenbesluit worden vervangen door de eisen en maatregelen uit het Besluit activiteiten leefomgeving. Deze eisen komen voor een groot deel met elkaar overeen. Eisen ten aanzien van geluid en geur worden verplaatst naar het omgevingsplan, dat door de gemeente wordt opgesteld.

Vergunningplicht vervalt

In de huidige situatie kan sprake zijn van een vergunningplicht die bij het invoeren van de Omgevingswet komt te vervallen. Dit kan voorkomen in het geval dat meer dan 10.000 kubieke meter grond onder de bepalingen van het Besluit bodemkwaliteit wordt opgeslagen. Onder de Omgevingswet vervalt deze vergunningplicht.

De meeste vergunningvoorschriften blijven voorlopig van kracht als maatwerkvoorschriften op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving of het omgevingsplan. Bij het wijzigen van de activiteiten, waarvoor een nieuwe melding is vereist, of het van kracht worden van een nieuw Omgevingsplan kunnen de maatwerkvoorschriften vervallen.

Vergunningplicht blijft van toepassing

De meeste activiteiten rondom afvalstoffen waarvoor in de huidige situatie een vergunning is vereist, blijven ook vergunningplichtig na de invoering van de Omgevingswet. In de huidige situatie betekent een vergunningplichtige activiteit dat voor meerdere aspecten vergunningvoorschriften zijn opgenomen.

Ook de huidige situatie moet zijn vastgelegd in een melding Activiteitenbesluit of een verleende vergunning

Onder de Omgevingswet worden meer algemene eisen van toepassing voor de overige activiteiten. Alleen voor het inzamelen en bewerken van afvalstoffen, de activiteit die als vergunningplichtig is aangewezen, blijven de voorschriften van toepassing. De overige voorschriften worden maatwerkvoorschriften op gronden van het Besluit activiteiten leefomgeving of het omgevingsplan.

Op tijd beginnen

Bij het in werking treden van de Omgevingswet is het opnieuw aanvragen van een vergunning of het indienen van een melding niet noodzakelijk. De huidige situatie wordt aangemerkt als bestaand recht voor het uitvoeren van de activiteiten. Aandachtspunt hierbij is dat ook de huidige situatie moet zijn vastgelegd in een melding Activiteitenbesluit of een verleende vergunning. Ons advies is dan ook om dit voor de eigen bedrijfsactiviteiten na te gaan en actie te ondernemen waar nodig. Het duurt nog even voordat het 1 januari 2023 is, maar de benodigde tijd voor een vergunning bedraagt minimaal een half jaar. Begin dus op tijd.