elektrische, doosan, staad, 2022

Zeven zaken regelen voor SSEB-aanvraag op 9 mei

Datum: 3 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 3 mei 2022
Door: Nico Willemsen
De subsidieregeling SSEB, Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwen, om de aanschaf van mobiele werktuigen met zero- en laagemissie in de bouw te stimuleren, gaat 9 mei om 09.00 uur open. Regel vooraf zeven belangrijke zaken als je van deze subsidie wilt gebruikmaken. Voor meer uitleg en het aanvragen, ga je naar www.rvo.nl/sseb.

Wie zeker weet dat hij een subsidie wil aanvragen doet er goed aan voor maandag alles goed te regelen. Er is namelijk een beperkt budget voor de SSEB, namelijk 5 miljoen voor 2022. De dag van binnenkomst van je aanvraag is bepalend voor de subsidieverlening. Als binnen de dag nog voldoende budget beschikbaar is, dan zullen alle (juiste en complete) aanvragen een toewijzing krijgen. Is het budget niet toereikend, dan volgt binnen de dag een loting. Een aanvraag die om 9.00 uur is ingediend, maakt dan net zoveel kans als de aanvraag van 16.00 uur. Dit betekent dus wel dat je op 9 mei jouw aanvraag moet indienen om je kansen te vergroten omdat de verwachting is dat de pot al na een dag leeg zal zijn.

Zeven zaken die klaar moeten zijn:
Om je SSEB-aanvraag op tijd te kunnen indienen, moet je zeven belangrijke zaken voor elkaar hebben, namelijk:

1: Mkb-toets:
De hoogte van de toe te kennen subsidie is afhankelijk van jouw bedrijfsomvang. Mkb-bedrijven ontvangen tot 50% van de meerkosten, grootbedrijven tot 40%. Om te toetsen of jouw organisatie een mkb-onderneming is, gebruik je de Engelstalige online mkb-toets van de Europese Commissie. Er zit ook een Engelstalige handleiding bij. Je moet gegevens aanleveren over:
- Staff Headcount = Personeelsbestand
- Annual turnover = Jaaromzet
- Annual ballance sheet total = Totaal jaarbalans
Ook moet je eventuele aandeelhouders of andere financiële deelnemingen melden. Het resultaat van deze beoordeling (SME Status assessment – final report) sla je op en voeg je toe als bijlage bij de subsidieaanvraag.

MKB-definitie

2: Aanvragen eHerkenning niveau 3
Om zaken te kunnen doen met de overheid en instanties als het UWV en RDW gebruik je eHerkenning. Die heeft verschillende betrouwbaarheidsniveaus. RVO verlangt minimaal niveau 3. Als je nog geen eHerkenning hebt of nog werkt met een lager betrouwbaarheidsniveau vraag dan niveau 3 aan. Er zijn meerdere providers. Alles over aanvragen en gebruiken van eHerkenning lees je op www.eherkenning.nl.

3: Inschrijving KvK controleren
Voor spoor 1 ’aanschaf’ en 2 ‘retrofit’ van SSEB komen alleen in Nederland gevestigde bouw-gerelateerde bedrijven in aanmerking. Bedrijven moeten door middel van hun SBI-code kunnen aantonen dat zij werkzaam zijn in burgerlijke & utiliteitsbouw, grond- weg- en waterbouw, sloopwerk en/of bouwinstallatie. Maar ook offshorebedrijven of verhuurbedrijven die bouwmaterieel verhuren voor de bouw behoren tot die doelgroep. Bij KvK zijn deze bedrijven ingeschreven onder de SBI-codes: 41, 42, 43, 39.00, 49.41, 50.20.1, 77.12, 77.32 of 77.39. Enkele voorbeelden zijn: wegenbouw en stratenmaken (42.11), leggen van kabels en buizen (42.2), natte waterbouw (42.91), slopen van bouwwerken (43.11) en grondverzet (43.12). In de praktijk kan dit helaas betekenen dat bijvoorbeeld een gespecialiseerd groenbedrijf of hovenier deze subsidie niet kan aanvragen. Doe je ook straatwerk, laat dat dan vastleggen als nevenactiviteit. Voor spoor 3 ‘innovatie’ geldt binnen de SSEB-regeling geen restrictie voor de SBI-code.
Veel cumelabedrijven hebben grondverzet (43.12) als activiteit en komen dus, als ze dit bij de KvK hebben geregistreerd, voor SSEB in aanmerking. Controleer dit goed. Je hoeft grondverzet niet als hoofdactiviteit te hebben geregistreerd. Jouw SBI-codes staan op het uittreksel van het handelsregister.

Let op 1*: ga na of de bv waarvoor je de investering doet de juiste SBI-code bevat. In een bv-structuur is vaak een machine-bv aanwezig en die bevat vaak niet de juiste code. De werkmaatschappij heeft vaak wel de juiste code. De investering (dus ook de koop-/leaseovereenkomst) kun je in dit geval niet anders doen dan vanuit de werkmaatschappij!Let op 2*: SBI-codes worden ook voor andere doeleinden gebruikt en kunnen daardoor ook (ongewenste) neveneffecten hebben als die, als hoofdactiviteit, worden vermeld voor bijvoorbeeld sectorindeling bij de Belastingdienst en pensioenfondsen. Registreer extra activiteiten dus als nevenactiviteit.

Subsidie voor drie sporen

In de SSEB-regeling kun je subsidie krijgen voor drie verschillende investeringscategorieën:

- Aanschaf Zero-Emissie: een subsidie voor de aanschaf van volledig elektrisch materieel.
- Retrofit: dit gaat om de aanschaf van retrofit units (uitlaatgasnabehandelingssystemen) voor oudere machines om ze op een hoger Stage-niveau te brengen of zelfs geheel emissieloos te maken.
- Innovatie: bedoeld voor bedrijven die nieuwe emissieloze bouwmachines ontwikkelen en emissieloos bouwen efficiënter willen maken.

4: Koop-/leaseovereenkomst met ontbindende voorwaarde
Een aanvraag voor SSEB voor het aanschaf- of retrofitspoor kun je alleen doen als je een schriftelijke overeenkomst tot koop of ‘financial leasing’ kunt overleggen. Deze overeenkomst moet je dus voorafgaand aan de aanvraag van de subsidie met de leverancier afspreken. Een offerte indienen, is dus niet voldoende.!

Let op: de overeenkomst moet een ontbindende voorwaarde bevatten dat je alleen tot koop/lease overgaat als je subsidie krijgt. Leveranciers zijn, als het goed is, bekend met deze voorwaarde. Mogelijk heeft die wel consequenties voor de planning van bouw en dus de levertijd. Neem daarom tijdig contact op met de leverancier/leasemaatschappij om dit te regelen.

5: MIA aanvragen binnen 3 maanden na koop-/leaseovereenkomst
Als de aan te schaffen machine in aanmerking komt voor Milieu Investeringsaftrek (MIA) dan wordt er standaard 11,25% van de investeringskosten afgetrokken voordat de SSEB wordt berekend. Let op: Je moet de MIA-aanvraag zelf indienen binnen drie maanden nadat de koop-/leaseovereenkomst definitief is gemaakt. Per saldo moet je dus twee aanvragen doen om voor maximale subsidie in aanmerking te komen.

6: Offerteaanvraag referentiemachine bij batterij-elektrische machines >100 kW
De SSEB vergoedt in beginsel voor mkb-bedrijven tot 50 procent van de meerkosten ten opzichte van een referentiemachine (gangbare dieselvariant). De hoogte van dat bedrag wordt voor batterij-elektrische machines tot 100 kW berekend met behulp van een formule. Voor machines boven 100 kW kan deze formule tot te grote afwijkingen van het werkelijke prijsverschil leiden, daarom moet je in dat geval bij de aanvraag ook een offerteaanvraag (koop/lease) van een referentiemachine indienen bij RVO. Vraag die voor machines boven 100 kW ook aan bij je leverancier of leasemaatschappij.

7: Typegoedkeuring SCR-katalysator
Als je een aanvraag doet voor het retrofitspoor heb je een typegoedkeuring van een te installeren SCR-katalysator nodig. Leveranciers zijn normaal gesproken bekend met deze voorwaarde en kunnen de typegoedkeuring verstrekken.

Webinar SSEB terugkijken

Op 29 maart organiseerde RVO een webinar met uitleg over de Subsidie Schoon en Emissieloos bouwen (SSEB). Klik hier als je die wilt terugkijken.

Disclaimer: Cumela baseert bovenstaande op ontvangen informatie van het ministerie IenW en RVO. We hebben met dit bericht niet de intentie compleet te zijn, we wijzen je vooral op een aantal belangrijke zaken die je nu kunt doen. De volledige informatie kun je vinden op de website van RVO. Aan dit bericht kun je dan ook geen rechten ontlenen.

Meer informatie

Klik op onderstaande link voor meer informatie en uitleg over de SSEB.

Reactie op internetconsulatie

In een reactie van Cumela op de internetconsultatie stelt Cumela dat de SEB ruimer toegankelijk moet zijn en dat er meer budget beschikbaar moet komen. Deze publiceerden we 26 januari op deze website.