mestmonster berkhof

Praktijkinformatie over het rVDM

Datum: 29 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 30 januari 2023
Door: Hans Verkerk
We zijn inmiddels in de vierde week waarin je het rVDM kunt gebruiken en bijna op de helft van de overgangsperiode. Over de rVDM-onderwerpen waar we bij Cumela regelmatig vragen krijgen, praten we je hieronder bij. Onze oproep aan jou is vooral: start zo snel mogelijk met het rVDM, want je hebt echt tijd nodig om erin thuis te raken.
Start zo snel mogelijk met rVDM

Ruim 40% van de vervoerders maakt al actief gebruik van het rVDM. De ervaring leert dat een bedrijf wel een week of twee nodig heeft om de zaken goed ingesteld en ingeregeld te krijgen. Ook het personeel en de chauffeurs moeten eraan wennen. Daarom roept Cumela alle vervoerders op om zo snel mogelijk te starten met het rVDM, zodat je in maart niet in de problemen komt.

Het aanmaken van een e-Cert-account

Zowel de vervoerder als de leveranciers en afnemers moeten voor het rVDM een account aanmaken in e-CertNL. Dit is een systeem van de NVWA waarin de betrokkenen het rVDM uitvoeren. Je maakt het account aan door voor de eerste keer in te loggen met eHerkenning. Je hebt hiervoor eHerkenning op niveau 2+ nodig.

Volg de stappen uit de handleiding van e-CertNL: Inloggen | e-CertNL. Let goed op welke berichten je in stap 2 van de eerste keer inloggen aan- of uitzet. Wij adviseren om in ieder geval de opties ‘Laad-, weeg- en losmelding’, ‘Vervoer afgerond’ en ‘Ingetrokken vooraanmelding’ uit te zetten.

Boer/boertransport met GR-apparatuur

Ga je boer/boertransport uitvoeren met een transportmiddel waar GR-apparatuur op zit? Dan ben je verplicht om de GR-meldingen te verzenden. Bij drijfmest neemt de apparatuur dan ook automatisch een monster. Dit monster hoef je niet in te zenden naar het laboratorium. Je kunt het monster het best direct bij de leverancier legen in de mestopslag.

Als alternatief mag je dit transport natuurlijk ook uitvoeren met een voertuig waar geen GR-apparatuur op zit.

Levering aan een particulier

De regels voor levering aan een particulier zijn wat gewijzigd. Een intermediair mag in het maatwerk (dus zonder wegen en bemonsteren) nog maar 250 kg fosfaat naar particulieren vervoeren en maximaal 20 kg fosfaat per particulier.

Je mag wel meer mest naar particulieren vervoeren als je de mest in het hoofdspoor vervoert, dus met wegen, bemonsteren en analyseren en met gebruik van GR-apparatuur. Kies dan bij het invullen van de afnemer niet het gewone BRS-nummer, maar de optie “BRS (particulier) in plaats van de afnemer in te voeren via het KVK-nummer of via het BRS-nummer. Vervolgens vul je postcode en huisnummer in om deze keuze te kunnen verifiëren. Voeg ook opmerkingscode 31 toe.