Omgevingswet

Profiteer van nieuw uitstel Omgevingswet

Datum: 1 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 1 februari 2023
Door: Toon van der Stok
De invoering van de Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. De geplande invoerdatum is nu 1 januari 2024. Volgens onze specialist Omgevingsrecht Age Sjoerd Dijkstra een goede gelegenheid om nog wat zaken onder de oude regelgeving te regelen. Bijvoorbeeld een goede registratie van de activiteiten die je op je bedrijf doet.

Het uitstel betekent dat je tot en met 31 december vergunning kunt aanvragen en meldingen indienen onder het huidige recht. Wil je een bestemmingsplanprocedure voeren, dan is de kans dat dit voor 1 januari rond komt klein omdat veel gemeentes al op de nieuwe Omgevingswet zijn ingesteld. De komende tijd kun je echt nog heel goed zaken met een korte procedure regelen, zoals bijvoorbeeld een activiteit melden qua milieu of een omgevingsvergunning voor een bouwwerk aanvragen.

Nu goed regelen

Wat je nu hebt geregeld met een milieumelding of omgevingsvergunning milieu blijft ook onder de Omgevingswet in stand. Je huidige vergunningen blijven dus behouden. De meeste cumelabedrijven vallen qua milieuregelgeving onder het Activiteitenbesluit. Dit wordt straks onder de Omgevingswet het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL). Wat je aan activiteiten doet en waarmee je het milieu belast, moet je melden bij de gemeente. Het is belangrijk om nu te kijken of je alles wat je op de bedrijfslocatie doet of gaat doen goed hebt gemeld. Zo ja, dan heb je dit goed geregeld. Zo nee, regel dit alsnog voor 31 december. Tegenwoordig werken we als adviseurs bij Cumela dit in een aanvraag uitgebreid uit en leggen we precies vast wat je allemaal doet en hebt aan machines en werkzaamheden. Heb je dit goed vastgelegd, dan heb je hier op een later moment vrijwel altijd profijt van.

Voor sommige activiteiten is een omgevingsvergunning milieu nodig, zoals het opslaan van meer dan 2500 kubieke meter mest of meer dan 600 kubieke meter groenafval en in veel situaties als je afvalstoffen opslaat of verwerkt. Heb je dit nog niet goed geregeld in je omgevingsvergunning, dan is het verstandig om voor 1 januari in elk geval de aanvraag in te dienen, zodat je hiervoor nog onder het huidige recht een vergunning kunt regelen. Onder de Omgevingswet kunnen gemeenten voor deze vergunningplichtige activiteiten leges gaan heffen, zoals in het verleden ook gebeurde onder de Hinderwet. Nu is dit bij de gemeente nog gratis.

Kwaliteitsborging in de bouw

Heb je concreet plannen om te gaan bouwen, bijvoorbeeld een bedrijfsloods, dan kan het zinvol zijn om hiervoor nog voor 1 januari een omgevingsvergunning aan te vragen, omdat gelijktijdig met de invoering van de Omgevingswet ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking treedt. Nu kun je nog onder het oude regime bouwen.

Onder de nieuwe Omgevingswet vraag je straks een omgevingsvergunning aan voor het bouwen. De gemeente toetst hierbij alleen aan het omgevingsplan en de welstand. Alle andere technische eisen, zoals de constructie, moeten door een zogenaamde kwaliteitsborger worden beoordeeld. De kwaliteitsborger is in feite een onafhankelijke toetser. Hij toetst op het voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (nu nog het Bouwbesluit). Er zijn overeenkomsten met de opzichter, maar het is niet hetzelfde. De kwaliteitsborger legt verantwoording af aan de vergunninghouder, oftewel de opdrachtgever voor de bouw, en niet aan de aannemer. Het betekent wel dat de rekening van deze persoon bij de initiatiefnemer terecht komt, oftewel dat dit extra kosten met zich mee brengt. Wellicht levert het echter ook een beter bouwwerk op.

Laat nakijken

Twijfel je of je alles goed geregeld hebt, neem dan contact met ons op, zodat we een korte analyse kunnen doen of het zin heeft nu nog een aanvullende aanvraag te doen.