Zonnepanelen

Regelingen stapelen maken MIA en Vamil populair

Datum: 26 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2023
Door: Marijke Dorresteijn
Door slim gebruik te maken van regelingen zoals MIA en Vamil kan je dat een voordeel opleveren van netto 30 procent. "Ondernemers die investeren in elektrisch aangedreven machines maken hier gebruik van", zegt onze adviseur van Cumela Advies, André de Swart. Die verklaart daarmee waarom de regelingen over 2022 in trek waren en dat dit jaar weer zijn. "Eerst oriënteren dan investeren", raadt hij ondernemers aan.

Bedrijven investeerden over 2022 flink meer dan in 2021 in milieuvriendelijke technieken met belastingvoordeel. Dit blijkt uit het jaarverslag Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook in de cumelasector maakten ondernemers voor de aanschaf van elektrisch aangedreven mobiele werktuigen volop gebruik van deze regelingen. "De overheid maakt investeren op deze manier aantrekkelijk", zegt onze adviseur. "De cijfers laten zien dat het werkt." Dat je de regelingen mag stapelen helpt ook goed mee, merkt De Swart op.  

Zonnepanelen op je dak?

Ben je van plan om binnen nu en twee jaar te investeren in elektrisch werkmateriaal? Ga dan aan de slag met de speciale Zonne-energie Checklist van Cumela. Ontdek of een investering in zonnepanelen past bij jouw bedrijf.

Cumelasector

Hij legt uit wat hij bedoelt met stapelen. "Sommige investeringen in elektrische machines kon je combineren met de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET)- transport, Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB)- bouwmachines en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)-bedrijfsauto’s. Dat allemaal samen kan oplopen tot een voordeel van 30 procent van de investering."

Ook dit jaar kunnen ondernemers weer combineren. "Ik weet dat ondernemers hier over 2023 al veel meer gebruik van maken dan in 2022", zegt De Swart op basis van de gesprekken die hij voert. "En dan dit. Ook slimme oplaadpunten voor elektrische voertuigen (G 3720) en oplaadpunten voor elektrisch aangedreven zware voertuigen en mobiele werktuigen (F 3721) komen over 2023 in aanmerking voor vergoeding. Oriënteer je daarom goed in alle regelingen, voordat je investeert in duurzame oplossingen. Eerst oriënteren dan investeren’’

Belastingvoordeel verdubbelt bijna

In totaal telde RVO over 2022 meer dan 11.000 aanvragen. Samen dekken ze een investering van 4 miljard euro. Over 2021 kwam dat bedrag nog uit op 3,5 miljard euro. Wat betekent dat de investeringen met 15 procent toenamen. 

Het totaalbedrag aan belastingvoordeel dat ondernemers naar schatting via de MIA en Vamil ontvangen: 229 miljoen euro. Bijna een verdubbeling ten opzichte van de 119 miljoen euro van een jaar eerder. Dit betekent dat het gemiddelde belastingvoordeel per investering uitkomt op 6 procent. "Eveneens dubbel zoveel", rekent onze adviseur van Cumela Advies door.  

Groei innovatieve duurzame investeringen

Waar dat hogere fiscale voordeel vandaan komt kan De Swart haarfijn uitleggen. "De MIA-aftrekpercentages gingen omhoog. Daar bovenop lagen de investeringsbedragen per melding (duurdere machines) veel hoger dan in de voorgaande jaren."

"Meer dan de helft van het aantal aanvragen gaan over investeringen in duurzame mobiliteit. Een echte uitschieter in deze groep waren de elektrische bestelauto's: 2.693 meldingen - investeringsbedrag 220 miljoen euro. De elektrische personenauto’s krijgen geen voordeel meer. Ook de landbouw blijft met ruim 2.000 aanvragen een belangrijke pijler in het totaal."

Hulp nodig bij oriënteren?

Wil je investeren in duurzame oplossingen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of werktuigen?  Dan denken en rekenen de adviseurs van Cumela Advies graag met je mee. Laat je zo informeren over alle investeringsregelingen. Maak gebruik van voorbeeldberekeningen. En je bent op alles voorbereid. 

Cumela Advies
E-mail: [email protected]  
Tel: 033 247 49 99