Samen verder groeien

Datum: 20 september 2023
Laatst bijgewerkt: 20 september 2023
Nederland heeft een grote verscheidenheid aan regels, richtlijnen en normen. Cumela Advies ondersteunt bedrijven om op een zo praktisch mogelijke manier aan die regels te kunnen voldoen, onder meer door dit aantoonbaar te maken via certificering. Onderdeel van deze ondersteuning is ook het organiseren van kennisbijeenkomsten, zoals sectorinitiatieven en studiegroepen. Op deze pagina lichten we er een aantal uit die voor veel bedrijven van toepassing zijn. Als er wat voor je tussen zit, vind je meer informatie op onze website of kun je direct bellen met Cumela Advies voor informatie of om je direct aan te melden.
groene boog
Sturen op CO2

Het sectorinitiatief Sturen op CO2 is in het najaar van 2014 van start gegaan. Cumelabedrijven die gecertificeerd zijn of bezig zijn met het certificeren voor de CO2-Prestatieladder kunnen deelnemen aan dit initiatief. Door deelname aan dit initiatief voldoet het bedrijf aan een van de eisen van de norm: invalshoek D (participatie) van de CO2-Prestatieladder niveau 3. Het initiatief is geschikt voor bedrijven tot en met niveau 5. Inmiddels zijn ruim 180 bedrijven lid van het initiatief. De meeste leden van het initiatief zijn gecertificeerd voor niveau 3, waarbij steeds meer leden toegroeien naar niveau 5. 

Jaarlijks organiseert Cumela in het kader van Sturen op CO2 een aantal bijeenkomsten: een jaarcongres voor alle deelnemers en twee regionale workshops in zes regio’s, verdeeld over het land. Tijdens de bijeenkomsten wordt kennis aangereikt over tal van onderwerpen uit de praktijk. Tevens wisselen de deelnemers uitgebreid informatie met elkaar uit over relevante onderwerpen. Deelnemers ontvangen ook studiemateriaal inzake CO2-reductie. De invalshoeken A, B en C van de norm komen aan bod. 

Door deelname aan het sectorinitiatief zijn de deelnemende bedrijven beter in staat hun CO2-emissie te reduceren en hun certificaat op een praktische manier te verlengen. De onderwerpen die per bijeenkomst aan bod komen, zijn enerzijds gericht op het sturen van ondernemers op CO2. Denk hierbij aan technische toepassingen en het bespreken van praktische uitdagingen waarmee bedrijven te maken hebben. Daarnaast worden in de regionale bijeenkomsten ook groepsopdrachten besproken; aangesloten bedrijven moeten namelijk initiatief nemen (en houden) wat betreft het sturen op CO2. Tevens wordt tijdens de bijeenkomsten aandacht besteed aan de Prestatieladder en nieuws en ontwikkelingen rond de norm. 

Visie op Veiligheid

Cumela Advies is in 2022 gestart met het initiatief Visie op Veiligheid. Dit initiatief heeft als doel om een praktische, sectorspecifieke en laagdrempelige invulling te geven aan meerdere normeisen van de Safety Culture Ladder. Door middel van het delen van branchegegevens, ongevallen en overige praktische zaken dragen we bij aan het verder verhogen van de veiligheid in onze sector. Daarnaast is het een belangrijke doelstelling om een initiatief te ontwikkelen waarbij we collectief informatie kunnen delen met de oprichters van de Governance Code voor de Bouw en andere belangrijke stakeholders. Op deze manier kunnen we op een constructieve wijze meedenken en -praten. Hiervoor hebben wij uiteraard input nodig en die input wordt verzameld bij het sectorinitiatief.

De deelnemers komen tweemaal per jaar bij elkaar. Deels worden die bijeenkomsten norminhoudelijk besteed, waarbij deelnemers worden bijgepraat over actuele ontwikkelingen en waarbij branchegegevens (zoals ongevalscijfers) worden gedeeld. Daarnaast worden ervaringen uit de praktijk opgehaald en met elkaar gedeeld. Denk hierbij aan de vormgeving van de vragenlijsten in de webtool en de resultaten die hieruit komen, ervaringen met opdrachtgevers en ervaringen met certificerende instanties. Ook zijn er regelmatig gastsprekers.

bedrijfsoverdracht
Klankbordgroepen ondernemen in de cumelasector

Cumela heeft zeven actieve klankbordgroepen gericht op het grip krijgen op de bedrijfsvoering. Onder leiding van Cumela-adviseurs gaan kleine, landelijk gespreide groepen ondernemers tweemaal per jaar met hun groep in gesprek over onderwerpen die hen bezig houden. Hoe motiveer ik mijn medewerkers? Hoe kan ik mijn rendement verder verhogen? Wat is mijn kostprijs? Hoe ga ik om met het indexeren? Allerlei vragen komen aan bod.

Naast de actuele thema’s die door de deelnemers worden vastgesteld, is er bij elke bijeenkomst een bedrijfsbezoek bij een van de deelnemers. Ondernemers die meedoen, geven een hoge waardering aan deze bijeenkomsten. In alle vertrouwelijkheid wordt er gesproken over zaken die de ondernemers bezighouden en worden er ervaringen gedeeld om van elkaar te leren.

Bijeenkomsten bedrijfsoverdracht

Steeds meer ondernemersfamilies vragen de bedrijfskundig adviseurs om begeleiding bij bedrijfsoverdracht, van de oriënterende gesprekken over de persoonlijke wensen van de betrokkenen tot en met de daadwerkelijk bedrijfsoverdracht. Dat is meestal een traject van meerdere jaren. Cumela Advies start in het najaar van 2023 bijeenkomsten voor ondernemers die van plan zijn een bedrijfsoverdracht op te starten. Meerdere keren komen de deelnemers bij elkaar om met elkaar over de verschillende aspecten van de bedrijfsoverdracht te praten. Leren van elkaars ideeën en ervaringen staat daarbij voorop. De bedrijfskundig adviseurs begeleiden de bijeenkomsten.

Omdat het traject van een bedrijfsoverdracht jaren duurt, is het belangrijk dat je al vroeg begint met nadenken over de toekomst. Check of je daaraan toe bent. Beantwoord je de volgende vragen ten minste één keer met ja? Meld je dan aan voor deze bijeenkomsten.

  1. Ik onderneem nog volop, maar het wordt tijd dat ik ga nadenken over mijn toekomst en die van het bedrijf.
  2. We zijn bezig met de bedrijfsoverdracht en ik heb behoefte om met collega’s ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.
  3. Ik ga het bedrijf overnemen en heb behoefte om hierover te sparren met collega’s die in dezelfde situatie zitten.
Presentatie
HR-platform

Voor ondernemers en medewerkers die zich bezig houden met HR en personeelsadministratie hebben we het HR-platform opgericht. In diverse workshops verdeeld over het jaar bieden we ruimte voor interactie en kennisoverdracht en geven onze specialisten vakgerichte input. Door deelname aan het HR-platform draag je bij aan de verdere professionalisering van het personeelsbeleid binnen je organisatie. Daarnaast breid je je vakkennis uit met theorie, actualiteit en praktijkervaring.

Wist je dat uitval van medewerkers Nederland jaarlijks 2,3 miljard euro kost? En uitval door stress gemiddeld € 8100,- per persoon per jaar? Reden genoeg dus om te investeren in je mensen. Bij het HR-platform krijg je informatie van professionals en kun je met andere vakgenoten van gedachten wisselen.

Deelnemen

Zou je willen deelnemen aan één of meerdere van deze bijeenkomsten? Neem dan contact op met de collega’s van Cumela Advies.