Stagiair

Schade tijdens een stage: wie draait daarvoor op?

Datum: 8 november 2022
Laatst bijgewerkt: 8 november 2022
Door: Herman Arissen
In onze sector werken we regelmatig met stagiaires. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt dit een steeds belangrijkere manier om mensen op te leiden en te behouden in je bedrijf. Hoe zit dat eigenlijk met je verzekering? Wie is er aansprakelijk als een stagiaire schade veroorzaakt? En hoe kun je je goed verzekeren?

Stagiaires zijn volgens de wet ondergeschikten, omdat jij als werkgever het zeggenschap hebt wat de stagiair doet. Veroorzaakt een stagiair schade aan je eigendommen of aan anderen? Dan kun je dit niet op hem of haar verhalen, tenzij er sprake is van opzet of grove roekeloosheid. Dit is eigenlijk vrijwel nooit het geval. Daarom is het belangrijk dat jij zelf zorgt voor goede verzekeringen voor je bedrijf en werkmaterieel.

Stagiaires goed verzekeren

Wij geven je graag een aantal tips waar je op kunt letten als je werkt met stagiaires:

  • Controleer of stagiaires meeverzekerd zijn op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en bijvoorbeeld ook op de schadeverzekering voor werknemers of de collectieve ongevallenverzekering.
  • Maak een keuze in de middelen die je ter beschikking stelt aan je stagiair. Is je werkmaterieel niet verzekerd voor aanrijdingsschade? Dan moet je je afvragen of je een eventuele schade die de stagiair veroorzaakt zelf kunt of wilt dragen.
  • Controleer de eisen van je verzekeraar en zorg dat de stagiair hieraan voldoet, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld als vereiste hebben dat een stagiair in het bezit is van een geldig rijbewijs. 
  • Vraag na of de school een verzekering afgesloten heeft voor de stagiair en zo ja, vraag hiervan de polisvoorwaarden op. Vaak zijn dit aanvullende verzekeringen die maar beperkte dekking bieden boven op je eigen verzekering(en).

Je verzekeringsadviseur en relatiebeheerder binnen Cumela Verzekeringen denken graag met je mee over bovenstaande punten. Zij kunnen je helpen om je verzekeringen goed geregeld te hebben en op elkaar aan te sluiten als je werkt met stagiaires. Neem gerust rechtstreeks contact met ze op of bel 033 247 49 60

Voorkomen is beter dan genezen

Het liefst wil je natuurlijk geen schade aan je mensen, werkmaterieel of andere eigendommen. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat een stagiair een goede voorbereiding, instructie en controle vraagt. Stagiaires kunnen weleens de indruk wekken dat ze alles al kennen en kunnen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat pubers en jongeren minder goed in staat zijn om mogelijke risico’s in te schatten. Zorg dus voor passende begeleiding en duidelijke (werk)instructies en afspraken.

Toolbox: veilig stagelopen

Voor stagiaires is er een toolbox 'Veilig stagelopen' beschikbaar die ze voorbereid op hun stage. Wellicht doe je er zelf ook nog goede ideeën in op en kun je zo gezamenlijk zorgen voor een leerzame én veilige stage!