bobcat RogueX autonome lader

Autonome Bobcat RogueX verrast op Conexpo

Datum: 16 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 17 maart 2023
Door: Gert Vreemann
Bobcat toont op de Conexpo naast een nieuwe elektrische S7X schranklader de autonoom werkende Bobcat RogueX-conceptmachine. Deze is ontwikkeld om de grenzen van het elektrisch vermogen en het autonoom functioneren te onderzoeken, maar ook de werking van het nieuwe concept van de dubbele hefarm voor horizontale en verticale laadfuncties.
bobcat RogueX autonome lader

“Bij Bobcat zoeken we altijd de grenzen op om nieuwe mogelijkheden te verkennen die de hele sector vooruit helpen”, zegt Scott Park, CEO van Doosan Bobcat. Omdat de bouwplaats verandert en bestuurders meer met afstandsbediening gaan werken, ontwikkelde Bobcat een conceptmachine zonder plek voor een bestuurder. De machine is geschikt voor bouwplaatsen en omstandigheden die minder geschikt zijn voor mensen. 

bobcat RogueX autonome lader

De RogueX-lader is gebouwd zonder cabine en is uitgerust met geavanceerde kinematica. Zo biedt hij als unieke functionaliteit verticale en radiale hefmogelijkheden in één enkele uitvoering. Bobcat wil dit concept nu uitvoerig gaan testen. De volledig elektrische machine is uitgerust met een lithium-ionbatterij in combinatie met een volledig elektrisch aandrijfsysteem. Hij heeft geen hydrauliek.

Bobcat elektrische bobcat

Net als de T7X is het op Conexpo getoonde prototype van de S7X-schranklader volledig elektrisch. De schranklader is uitgerust met een lithium-ionbatterij van 60,5 kWh in combinatie met elektrische aandrijfmotoren. De machine gebruikt kogelschroefactuatoren voor de hef- en kantelfuncties. De batterij en de elektrische aandrijflijn zorgen samen voor een koppel dat wel drie keer hoger is dan bij de traditionele laders. Naast emissieloos werken biedt de S7X de machinisten een vlotte en comfortabele ervaring met minimale trilling en een bijna geluidloze werking. De S7X kan - afhankelijk van de toepassing - tot acht uur op één laadbeurt werken, waardoor de meeste bestuurders (rekening houdend met pauzes en de tijd dat de machine even stilstaat) de machine een volledige werkdag kunnen gebruiken. Een volledige laadbeurt duurt ongeveer tien uur.