Toename schulden

Datum: 31 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 1 februari 2023
De schulden van een gemiddeld cumelabedrijf zijn in 2021 licht toegenomen. De totale hoeveelheid geleend geld steeg met ruim € 51.000,- naar gemiddeld € 1.288.000,-. Het meeste geld wordt geleend op de agrarische loonbedrijven. Logisch, vindt Dieuwer Heins, adviseur financiën en bedrijfsontwikkeling. “Deze bedrijven moeten veel meer investeren in machines dan met name grondverzetbedrijven.”
CumelaKompasDEC2022

De toename van de schulden komt volgens Heins door toegenomen investeringen in ook duurdere machines. “In de ontwikkeling van de schuldenstand zien we geen grote verschillen tussen grondverzetbedrijven, gemengde bedrijven en agrarische loonbedrijven”, vertelt hij. De stand rekening courant daalde enigszins van € 77.337,- in 2020 naar € 69.855,- in 2021. De totale schulden aan financiers bedroegen eind 2021 € 1.358.000,-.

De schulden zijn bij de agrarische loonbedrijven duidelijk hoger dan bij de andere typen bedrijven. Heins ziet twee oorzaken. “Enerzijds zijn de agrarische loonbedrijven kapitaalintensiever en hebben ze daarmee een grote financieringsbehoefte”, vertelt hij. “Daarnaast zien de we dat de agrarische loonbedrijven een lagere solvabiliteit hebben, wat betekent dat de activa met minder eigen vermogen is gefinancierd.”

In de praktijk ziet Heins dat de rente voor financieringen in 2022 flink is toegenomen. “We zien al bedrijven waar dit met zo’n drie tot vier procent is gestegen. Wanneer de rente op dit niveau blijft, betekent dat voor een gemiddeld cumelabedrijf dat de rentekosten met € 47.500,- toenemen bij een gelijkblijvende schuldenstand. Doordat bij veel bedrijven de rente voor meerdere jaren vaststaat, zal het effect echter pas geleidelijk aan zichtbaar worden.

Wil je meer weten over de kengetallen van jouw bedrijf, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].