Krone en Lemken VTE autonome zelfrijder

VTE van Krone en Lemken verder doorontwikkeld

Datum: 28 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 28 maart 2024
Door: Gert Vreemann
Partners Krone en Lemken hebben hun gezamenlijke project Combined Powers afgelopen winter een flinke update gegeven, als bewijs dat ze serieus verder gaan met de autonome VTE-zelfrijder. Meest opvallend is de integratie van een fronthef-aftakas-unit. Daarnaast zijn er bij de sensortechniek en de aandrijving verbeteringen doorgevoerd en wordt de VTE voortaan in een neutrale grijskleur uitgevoerd.
Krone en Lemken VTE autonome zelfrijder

De functionaliteit van de oorspronkelijke trekmachine is door de integratie van een fronthef met aftakas aanzienlijk uitgebreid. Zo benut Krone de uitbreiding met de EasyCut F 320-frontmaaier in combinatie met de EasyCut B 950 Collect-butterfly. Hiermee heeft Krone het afgelopen jaar succesvol getest. Lemken benut de fronthef-aftakas met name in de stoppelbewerking en bij het zaaien, waarbij nu walsen en fronttanks kunnen worden ingezet.

Krone en Lemken VTE autonome zelfrijder

Bij de verdere ontwikkeling van de VTE gaat het om onderhoudsvriendelijkheid, praktische deugdelijkheid en optimalisatie van de sensordragers. Een ander highlight is de verbetering van de dieselelektrische aandrijving. De nieuwe generatie machines behoudt het vermogen van 170 kW (230 pk) en beschikt verder over vierwielbesturing met grote banden. De op de Agritechnica 2023 geïntroduceerde transportoplossing over de weg met behulp van een dissel (VTS, oftewel Vehicle Transport System) is ook in combinatie met frontwerktuigen mogelijk. Tenslotte zijn de machines voortaan standaard platinagrijs gelakt. Daarmee vervallen de Krone- en Lemken-kleuren. Het project bevindt zich nog in het test- en ontwikkelingsstadium.