In kort bestek - Wet kwaliteitsborging

Datum: 1 november 2023
Laatst bijgewerkt: 1 november 2023
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over de Wet kwaliteitsborging.

Beste Geralde,

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen treedt op 1 januari 2024 in werking. In eerste instantie lijkt er vooral voor bepaalde grote bouwwerken wat te veranderen, zoals de invoering van onafhankelijke kwaliteitsborgers. Ook het Burgerlijk Wetboek verandert echter en dat geldt voor alle overeenkomsten van aanneming van werk. Dat zijn alle werkzaamheden waarbij iets fysieks wordt gemaakt of gebouwd. Betekent dit ook iets voor mij als aannemer?

Beste aannemer,

Aanneming van werk in de zin van het Burgerlijk Wetboek is een overeenkomst voor het leveren van ‘werk van stoffelijke aard’, zoals het ploegen van een stuk land, het maaien van bermen of het bouwrijp maken van een perceel. Ter verduidelijking: werkzaamheden van niet-stoffelijke aard zijn bijvoorbeeld adviesdiensten van een accountant of advocaat. 

Je zult begrijpen dat het meeste werk in de cumelasector te bestempelen is als aanneming van werk, ook als deze werkzaamheden worden uitgevoerd op regiebasis. Vanaf 1 januari 2024 wordt voor al deze werkzaamheden de aansprakelijkheid van de aannemer of opdrachtnemer uitgebreid. Een aannemer is aansprakelijk voor gebreken aan (bouw)werken die bij de oplevering niet zijn ontdekt (artikel 7:758, lid 4 BW). Het maakt daarbij niet uit of de opdrachtgever de gebreken had moeten ontdekken bij de oplevering, de gebreken zichtbaar of onzichtbaar waren bij de oplevering en of het om een professionele opdrachtgever of een particuliere opdrachtgever gaat. Uitgangspunt is dus dat alle gebreken onder de aansprakelijkheid van de aannemer vallen. Dat was vóór de Wet kwaliteitsborging anders. Toen gold alleen artikel 7:758, lid 3 BW, waarbij de aannemer niet aansprakelijk was voor de gebreken die de opdrachtgever ‘redelijkerwijs had moeten ontdekken’.

Het meeste werk in de cumelasector is te bestempelen als aanneming van werk, ook als dat wordt uitgevoerd op regiebasis

Als aannemer ben je niet aansprakelijk als het gebrek je niet is toe te rekenen. In een overeenkomst (en niet in de algemene voorwaarden!) kan van het bovenstaande worden afgeweken wanneer het om een professionele opdrachtgever gaat. De nieuwe aansprakelijkheidsbepaling geldt overigens niet voor aannemingsovereenkomsten die zijn gesloten vóór de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Cumela Advies

Geralde Bouw-Van de Bunt

Adviseur Juridische Zaken