rvdm nieuws

NVWA voert direct aanpassing door

Datum: 5 juli 2023
Laatst bijgewerkt: 5 juli 2023
Door: Manon Jansen
Met een kleine aanpassing op de website heeft de NVWA het gebruik van het rVDM weer wat eenvoudiger gemaakt. Het directe resultaat van een bezoek van het bestuur van de sectie meststoffendistributie aan de NVWA.

Tijdens de bespreking van het rVDM gaven de bestuursleden aan dat wanneer de vervoerder de mest heeft gelost, de afnemer er tegen aanloopt dat zij het vervoer moeten bevestigen. In de bevestigingsmelding die zij ontvangen staat dat de bevestiging via de rVDM-app moet worden uitgevoerd. Dit is verwarrend en onjuist omdat ze dit via e-CertNL moeten bevestigen met een knop op de webpagina. Na ons bezoek is de website aangepast en staat er nu een knop waarmee de ontvangst van mest eenvoudig te bevestigen is.

Het doel van het bezoek op 27 juni was kennismaken, de werkzaamheden bespreken en het evalueren van de invoering van het realtime en digitaal vervoersbewijs dierlijke meststoffen. In een open sfeer gaf de NVWA uitleg over de eigen organisatie, hun werkwijze en waar de komende periode de prioriteiten liggen op het gebied van handhaving. Er is gesproken over de manier waarop digitaal toezicht plaats vindt, de data gedreven handhaving en de vernieuwing van het handhavingsbeleid. Een open en eerlijk gesprek waarbij de bestuursleden vragen stelden, maar ook konden aangeven waar zij tegen aan lopen.

Positieve ervaring

Johan Mostert, voorzitter sectie Meststoffendistributie kijkt er tevreden op terug: ’Het bezoek was interessant en leerzaam  zeker omdat we vanuit de NVWA te zien en te horen kregen hoe ze tegen onze sector aankijken, waar ze tegen aanlopen en wat hun motivatie/doel is om het kaf van het koren te scheiden in een sector die niet altijd op een positieve manier in de media komt!

Voor het bestuur was het belangrijk dat zij ook hun boodschap konden afgeven, namelijk dat wij als sector het goed willen doen maar wel gebaat zijn bij regelgeving die duidelijk en praktisch uitvoerbaar is. Maar ook dat het nog altijd de verantwoording is van de NVWA om de paar rotte appels die er nog zijn uit de mand te halen! Daar hebben we gezamenlijk belang bij benadrukte Mostert in zijn dankwoord.