alv wim carolien

Voorzitterswissel vol vertrouwen

Datum: 27 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 27 maart 2024
Door: Toon van der Stok
Cumela was en is in goede handen. Met die boodschap bedankte Auke de Leeuw namens het bestuur van Cumela Wim van Mourik. Hij gaf echter ook het vertrouwen aan Carolien van Vliet als nieuwe voorzitter. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk, maar begint er ook een nieuwe periode met nieuwe uitdagingen.

Regelmatig heeft hij zich afgevraagd: wat ben je aan het doen, Wim? Ook regelmatig was er echter de vraag: wat ga je doen, Wim? “Dat is het moment om tijd te kopen. Tijd om even na te denken, een rondje te bellen en te luisteren. Dan dient de oplossing zich wel aan en komt dat antwoord er. Want je moet een beslissing nemen.”

Onder andere met deze woorden keek Wim van Mourik bij zijn afscheid terug op zijn periode als voorzitter van Cumela. Tijdens de algemene ledenvergadering en aansluitende receptie op 26 maart droeg hij na twaalf jaar voorzitterschap de hamer letterlijk en figuurlijk over aan Carolien van Vliet. Zij werd tijdens deze vergadering met algemene stemmen verkozen tot nieuwe voorzitter.

Met Carolien van Vliet breekt er voor Cumela een nieuwe periode aan met een nieuwe voorzitter en een nieuwe directeur, twee zaken die Van Mourik geregeld wilde hebben voor het eind van zijn termijn. Dat werd nog best spannend, onthulde hij, omdat de benoeming van Leo de Boer als directeur ook door de AFM moest worden goedgekeurd vanwege de verzekeringspoot die Cumela ook heeft. De Boer roemde de organisatie die Van Mourik achterlaat en benadrukte het belang van een goede organisatie. “Samen met alle sectoren binnen de club moeten we impact maken”, zei hij. “Daarom is het zo belangrijk dat we het met elkaar doen, want eenheid is een kracht.”

Woorden die Carolien van Vliet in haar eerste speech benadrukte. “Het is een grote verantwoordelijkheid om voort te bouwen op wat de afgelopen jaren is neergezet”, zei de nieuwe voorzitter. “Wim heeft het ongelooflijk goed gedaan en ons door een moeilijke tijd geloodst. Het is voor mij een mooie uitdaging om samen met de nieuwe directeur te bouwen aan onze mooie sector.”

Blijf bij de praktijk

Fokke Vijselaar van VNO-NCW raadde Van Vliet aan om net als Wim dicht bij de praktijk te blijven. “Wim wist ons telkens weer terug bij de praktijk te brengen”, vertelde hij. “Met beelden en symbolen kon hij ons als bestuurders laten zien waar het echt om gaat. Niet met grote woorden, maar met raak gekozen praktijksituaties. Net zoals hij op het podium bij de grote protestactie op het Malieveld de kern van de zaak wist te raken. Wim kwam met twee emmers grond, gewoon uit het tuincentrum, en liet zien dat ook deze niet aan de strenge PFAS-normen voldeden. Dat resulteerde er uiteindelijk wel in dat staatssecretaris Van Veldhoven de strenge normen weer introk.”

Als directeur van VNO-NCW sprak Vijselaar de hoop uit dat ook Carolien van Vliet de praktijk wil blijven inbrengen. “Onder andere door die praktische houding is Cumela een sterk merk geworden”, stelde hij vast. “Niet alleen door de mooie machines, maar juist door de mensen die er werken. Een merk dat aantrekkingskracht heeft en waar andere organisaties met ontzag naar kijken.”

Namens het bestuur en de leden bedankte Auke de Leeuw Wim voor zijn inzet voor de organisatie. “Bij jou wisten we dat de organisatie in goede handen was”, zei hij. “Handen die richting wezen, maar waarmee je ook een memo tikte of die je gepast op een schouder legde als steun.”

Vol vertrouwen gaat De Leeuw nu samen met Carolien van Vliet verder met het werk voor de sector en sprak hij zijn onvoorwaardelijke steun uit. “Wij als leden, bestuursleden en de hele Cumela-organisatie, zullen je niet uit onze handen laten vallen”, zei hij. “We zijn namelijk veel te trots dat jij onze voorzitter wilt zijn. We zijn blij om te zien hoe je Cumela omarmt en daarmee van waarde wilt zijn voor ons en ook voor de buitenwereld. Samen kunnen we doorbouwen aan onze mooie sector en aan onze brancheorganisatie, want er is nog genoeg te doen.”

Algemene Ledenvergadering

Voorafgaand aan het afscheid van Wim van Mourik vond de ALV plaats. De jaarrekening 2023 en begroting 2024 zijn goedgekeurd door de leden van Cumela. Carolien van Vliet is hier verkozen tot voorzitter van Cumela. Zij werd door het Verenigingsbestuur voorgedragen en nu hebben de leden officieel ingestemd met haar benoeming. Zij neemt vanaf nu ook zitting in het VNO-NCW bestuur.
Tijdens de vergadering werd Henk Bousema bedankt voor zijn inzet in het dagelijks bestuur, hij nam na 12 jaar afscheid. Tot slot is Jantine de Vries benoemd als lid van dagelijks bestuur namens Noord Nederland.
Verder is met terugwerkende kracht tot de ALV van 2023 Reinie Boven benoemd als lid van het verenigingsbestuur namens het jongerenbestuur. Maarten Toonen Dekkers is herbenoemd als lid van het verenigingsbestuur namens de afdeling Gelderland.