PICT0073

Weinig keuze in maïs

Datum: 26 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2023
Door: Toon van der Stok
Nu op veel percelen geen Calaris meer mag worden toegepast, is de keuze voor de onkruidbestrijding in maïs heel dun geworden. De combinatie van Laudis en Monsoon zal voor de meeste spuiters de basis zijn, waarbij de teler geduld moet hebben en de spuiter vroeg moet zijn om toch de probleemonkruiden de baas te kunnen.

De onkruidbestrijding in maïs laat de spuiter weinig keuze meer. Doordat Calaris sinds vorig jaar nog maar één keer per drie jaar op een perceel mag worden gebruikt, is voor ongeveer de helft van de spuiters hun basisproduct in de mix weggevallen. Het betekent dat op de meeste percelen waar maïs wordt geteeld alleen de combinatie van Laudis en Monsoon nog als basis kan worden gebruikt. Een luxe situatie, zo erkent Sander Uwland van Bayer, maar niet een situatie waar hij blij mee is. “De mogelijkheden om in te spelen op de omstandigheden en probleemonkruiden worden nu wel heel beperkt”, stelt hij vast. Hij is ook de eerste om aan te raden om wel 0,5 liter Calaris aan de mix toe te voegen als het wel mag, bijvoorbeeld op percelen die in een vruchtwisseling zitten en waar vorig jaar geen maïs stond. “Met Calaris breng je snelheid en ook heeft de terbuthylazine een meerwaarde op je andere actieve stoffen.”

Vroeg beginnen

Om de combinatie Laudis en Monsoon optimaal in te zetten, hamert Uwland erop dat je vroeg moet beginnen. “Op diverse lastige onkruiden, zoals ooievaarsbek of ereprijs, gaat dit echt helpen. Daarom is de boodschap simpel: tijdig, tijdig, tijdig. Niet alleen omdat veel loonspuiters een groot areaal moeten bedienen en de maïs waar ze als laatste komen toch al vaak in het zes- tot achtbladstadium staat, maar ook om de kans op een succesvolle bespuiting te vergroten”, aldus Uwland. Zijn advies is daarom om al in het tweebladstadium te beginnen. “Spuiten op kleine maïs die niet optimaal aan de groei is, is geen probleem. Zo’n plant neemt naar verhouding veel minder middel op dan een grotere, goed groeiende plant. Later op een goed groeiend gewas spuiten, remt meer groei dan op kleinere maïs spuiten die op het oog niet optimaal groeit. Bijkomend voordeel van vroeg spuiten is dat ook het onkruid nog klein is. Je moet misschien alleen iets meer Frontier toevoegen.”

Met de nieuwe regels voor Calaris is voor ongeveer de helft van de spuiters hun basisproduct in de mix weggevallen

Afgelopen jaar heeft Bayer ook een proef gedaan om het effect te onderzoeken. Daarbij is op een proefperceel gespoten in het twee-, vier-, zes- en achtbladstadium met verschillende mixen, waaronder ook de basis met Laudis, Monsoon en Frontier. Het beste resultaat werd daarbij gevonden bij de bespuiting in het tweebladstadium. Hoe later er werd gespoten, hoe moeilijker het bleek om alle onkruiden goed aan te pakken.

Wanneer er veel probleem- of wortelonkruiden voorkomen, is er zeker met deze combinatie een grotere noodzaak om in twee keer te spuiten met een voor-opkomstbespuiting. Daar kun je ook de ooievaarsbek al voor een deel bestrijden en kun je in de tweede bespuiting juist wortelonkruiden zoals haagwinde en zwaluwtong goed meenemen.

Voor de aanpak van gladvingergras is vroeg spuiten ook de enige overgebleven oplossing. Ook daarvoor geldt: zorg dat je op tijd bent, in elk geval voor de uitstoeling, stelt Uwland. “Op die percelen moet je ook zeker niet besparen op de dosering. 2,25 liter Laudis per hectare is dan noodzakelijk.”

Bij problemen met ooievaarsbek zou Uwland ook nog een eigen advies willen meegeven. “Ik zou een snufje Basagran toevoegen. We hebben dat in een aantal proeven gedaan en het gaf een uitstekend resultaat. Basagran is wel wat scherp, maar het zorgt er wel voor dat je het probleem goed aanpakt.”

Voor een optimale inzet van de combinatie Laudis en Monsoon moet er vroeg worden begonnen met spuiten

Volgens Syngenta zijn er op kleigronden wel alternatieven voor de basiscombinatie. Daar kun je volgens Philip Buijck met Callisto ook goede resultaten halen. “Je moet dan wel opletten op de nateelt”, geeft hij aan. Zijn alternatief is dan 1,0 liter Callisto met Frontier en Milagro. Op zand ziet hij vooral mogelijkheden op maïspercelen waar aardappelen hebben gestaan. “Om aardappelopslag aan te pakken en de mix wat breder te maken en wat meer duurwerking te geven, kun je met het toevoegen van 0,5 liter Callisto het effect flink versterken. In proeven haalt deze ook het beste resultaat op de aardappelopslag.”