paarse dovenetel

Oplossing voor paarse dovenetel

Datum: 26 mei 2023
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2023
Door: Toon van der Stok
Met de toelating van Renitar komt er voor de onkruidbestrijding in grasland weer een mooi middel bij, vooral omdat dit middel goed werkt tegen paarse dovenetel en hoenderbeet, twee oprukkende onkruiden in grasland.

Het middel is een combinatie van de bekende Primus en een nieuwe groeistof, genaamd Arylex. Die is onderdeel van een nieuwe generatie groeistoffen die door Corteva is ontwikkeld. Het grote voordeel is volgens technisch specialist Allard Jukema van Corteva dat bij een bespuiting maar vijf gram actieve stof per hectare nodig is en dat deze niet resistentiegevoelig is.

De nieuwe actieve stof is sterk op paarse dovenetel, hoenderbeet en fluitekruid, drie onkruiden die ook goed gedijen in de winter. Hij heeft echter ook een sterke werking op melganzevoet en kleefkruid. Door de combinatie met Primus worden ook onkruiden als paardenbloem, herderstasje, boterbloem, muurkamille, klein kruiskruid en kleine veldkers goed aangepakt. Een groot voordeel is dat het middel al vanaf ongeveer zeven graden kan worden toegepast. Wel moet het dan mooi groeizaam weer zijn. Droog en schraal weer heeft een negatieve invloed op het resultaat. Ook vorst is slecht voor de werking, vandaar dat Jukema als vuistregel hanteert om pas te spuiten als de dagtemperatuur tien graden is. Corteva adviseert wel om het middel te combineren met andere middelen, maar om deze wel af te stemmen op de onkruiden die voorkomen.

Op nieuw ingezaaid grasland is het advies om te kiezen voor 0,75 liter Renistar met 0,5 liter Tapir of Primstar. Als er veel weegbree, uitstaande melde, distels of ooievaarsbek voorkomen, moet dat worden aangevuld met 1,0 liter Jepolinex. Het alternatief is het oude recept met 1,0 liter Tapir of Primstar met 1,0 tot 1,5 liter Jepolinex.

Op bestaand grasland waar veel zuring voorkomt, blijft het advies 1,5 liter Tapir of Primstar met 0,3 liter Starane Top. Wel moet er pas worden gespoten als de zuring aan het uitstoelen is en voldoende